Голова Конгресу Українців Естонії про візит Президента Зеленського до країн Балтії

від Стожари

10-11 січня країни Балтії приймали Президента України Володимира Зеленського. Це був його перший візит до Литви, Латвії та Естонії з часу повномасштабного вторгнення російського агресора.

Теперішній візит українського Президента – це передусім вияв вдячності Балтійським країнам, які відразу 24 лютого 2022 року без вагань підтримали Україну і, як наголосив Володимир Зеленський у зверненні до Естонського парламенту, стали на бік свободи й незалежності. Деяким іншим країнам, за словами Президента, для цього був потрібен ще якийсь час.

У столиці Естонії Володимир Зеленський зустрівся з Президентом Аларом Карісом, прем’єр-міністркою Кайєю Каллас, головою парламенту Лаурі Хуссаром. Український Президент відзначив важливу роль військової допомоги Естонії, яка була надана вчасно –  на початку вторгнення: на цьому особливо наголосив глава Української держави.

За два роки повномасштабної війни Естонія надала 17 пакетів військової допомоги, яка оцінюється в 500 млн євро, що становить 1,26 відсотка від національного ВВП. Таким чином, Естонія є світовим лідером щодо військової підтримки України. Естонський уряд планує і надалі підтримувати Україну, надаючи їй щорічно до 2027 року військової допомоги на рівні 0,25 відсотка від свого ВВП.

Володимир Зеленський подякував Естонії за потужну підтримку щодо початку переговорів по вступу України в ЄС, а також щодо її членства в НАТО.

Під час зустрічей була порушена також тема мобілізації в Україні, зокрема, повернення з-за кордону чоловіків призовного віку. Володимир Зеленський наголосив, що під час війни всі громадяни України повинні допомагати своїй країні. І не обов’язково воювати на передовій. Людина може працювати в Україні, платити податки, тим самим підтримувати економіку й утримувати армію.

Президент Естонії Алар Каріс наголосив, що Європа має діяти більш рішуче та надавати Україні все необхідне для її підтримки – і не завтра, а вже сьогодні. Це в інтересах всієї Європи – щоб не допустити поширення війни на весь європейський континент. Алар Каріс виявив велику повагу до ЗСУ, підписавши указ про нагородження символічного українського воїна найвищою нагородою Естонії – Орденом Орла 1 ступеня.

Покидаючи країну, Володимир Зеленський побажав дружньому естонському народу миру, щастя і процвітання. Разом до Перемоги!

Віра Коник, Голова Конгресу Українців Естонії.

Джерело: сайт Світового Конгресу Українців.

Схожі публікації

Залишити коментар