Українці втомлені війною, але незламні /// Ukrainians are tired of war, but unbreakable

від Стожари

Переважна більшість в українському суспільстві висловлює впевненість, що Україна боротиметься і самотужки. Навіть скорочення західної допомоги, яке можна вважати природнім, слід було очікувати. Війна триватиме до переможного кінця та звільнення України від російських варварів, тому нагально необхідно налагоджувати власне виробництво озброєння, боєприпасів і техніки.

За оцінками Управління ООН з координації гуманітарних справ, повітряні удари російської армії «залишили сотні тисяч людей без світла і води». І це на тлі того, наголосили в управлінні ООН, що, згідно з прогнозами, температура повітря протягом наступних тижнів подекуди понад 20 градусів морозу. Напади росіян спрямовані, вочевидь, на те, щоби зламати волю українців до спротиву. Схоже, однак, що українці навчилися жити з цією небезпекою. Звикання до неї подекуди призводить до того, що люди нехтують приписами безпеки і не спускаються у підземні укриття під час тривог. Мовляв, за двома стінами у ванній кімнаті чи коридорі теж відносно безпечно, повідомляє DW.

Опитування: 58 відсотків українців готові боротися і без підтримки Заходу. Готовність українців боротися до перемоги засвідчують результати опитування, проведеного у грудні Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). 58 відсотків респондентів відповіли, що навіть у разі суттєвого скорочення західної допомоги варто все одно продовжувати бойові дії «для тиску на окупантів, навіть з урахуванням ризиків для територій, які контролюються Україною зараз». Водночас, кожен третій респондент (32 відсотки) вважає, що краще йти на припинення бойових дій «за умов дійсно серйозних гарантій безпеки від Заходу, навіть якщо визволення окупованих територій затягнеться на невизначений термін», йдеться у результатах опитування КМІС.

Одне з попередніх опитувань цього інституту засвідчило, що 80 відсотків українців не готові відмовлятися від захоплених Росією територій. І це на тлі того, що вже не один місяць солдати на фронті вимушені економити снаряди через недостатню західну підтримку.

Демонстрації з вимогою більшої підтримки фронту. Час від часу у Києві відбуваються демонстрації. У грудні, зокрема, десятки людей вийшли під будівлю мерії Києва, вимагаючи більшої підтримки для армії з міського бюджету. Критики міської влади вимагають витрачати менше грошей на ремонт доріг чи благоустрій міста і скеровувати натомість кошти на підтримку Збройних сил України.

«Росія – джерело проблем для всього світу». Про втому говорить і 38-річний медик Олег. «Моя мотивація не зникла, але я почуваюся втомленим», – каже він. Олег теж демобілізувався би, якби була така можливість. Водночас, боєць розуміє, що наразі це нереально. «Нас нема кому замінити», – визнає медик.

Однак і волонтерка Василина Думан, і солдат Олег не сумніваються: Україна не припинить боротьбу, навіть якщо Захід припинить допомогу. На їхнє переконання, Росія все одно не зміниться, як би іноземні політики не хотіли схилити українське керівництво до перемовин з росіянами. «Непокаране зло лише посилюється», – переконана Думан. На думку волонтерки, лише поразка може змінити щось у Росії. «В іншому разі Росія залишатиметься постійним джерелом проблем для всього світу», – констатує вона.

Як і більшість українців, волонтери і бійці, вочевидь, готові до тривалої боротьби, як би не склалися політичні обставини. Водночас, суспільна дискусія про те, як українці мають справедливо розподілити між собою тягар затяжної війни, імовірно, лише посилюється.

Схожі публікації

Залишити коментар