Як почати піклуватися про своє ментальне здоров’я: рекомендації експертів /// How to start taking care of your mental health: expert advice

від Стожари

Проблема захисту ментального здоров’я надзвичайно загострилася після початку повномасштабної війни Росії проти України. Такі чинники, як участь у бойових діях або перебування в прифронтовій зоні з постійними ракетними та артилерійськими обстрілами, бомбовими ударами, перебування в окупації, значно підвищують уразливість наших співгромадян до психосоціального стресу, сприяють поширенню психічних розладів, як-от депресія, тривога, постcтресові розлади тощо.

До таких самих наслідків можуть спричинитися:

  • утрата почуття безпеки внаслідок вразливості практично всієї території країни для ракетних обстрілів та атак БПЛА;
  • переміщення в інші регіони або в зарубіжні країни й пов’язані з цим утрата роботи й звичного, комфортного середовища;
  • побутові негаразди;
  • фінансові труднощі;
  • соціальна ізоляція;
  • невпевненість у майбутньому і тривога за рідних та близьких.

За оцінками експертів, 40–50 % населення потребуватимуть психологічної допомоги. У певних групах населення кількість таких людей буде становити: з-поміж військових та ветеранів – 1,8 млн; серед людей старшого віку – 7 млн; близько 4 млн – дітей та підлітків. Прогнозована потреба в допомозі з питань психічного здоров’я на первинній ланці медицини – 27 млн звернень. Водночас близько 3–4 млн українців матимуть певний розлад психічного здоров’я – помірної або тяжкої форми.

Громадські ініціативи надання психологічної підтримки. Значний внесок у підтримання психічного здоров’я громадян роблять профільні неурядові організації. Зокрема, Національна психологічна асоціація (НПА) на початку червня 2022 запустила безоплатну гарячу лінію в Україні, яка працює у форматі авдіо- та відеодзвінків. Подібні гарячі лінії НПА створила у двадцяти європейських країнах за допомогою іноземних партнерів. На лініях працюють фахові психологи, які мають відповідний досвід та пройшли підготовку надання допомоги в ситуаціях кризи. Це важливо, оскільки не у всіх країнах українські біженці можуть отримати не лише фінансову й медичну, але й психологічну підтримку. Крім того, завдяки таким гарячим лініям українці за кордоном підтримують ментальний зв’язок з Батьківщиною.

Є й інші платформи з безплатної психологічної допомоги. Це, зокрема, Цілодобова психологічна підтримка «Запорука», «Хаб стійкості»; Група психологічної підтримки «Разом»; Центр психологічної підтримки «ОбійМи»; Центр психологічного консультування «Open Doors», онлайн-платформа «Розкажи мені»; телеграм-канали «Психологічна підтримка», «Перемога» (останній – для осіб з 8 до 22 років); онлайн-програма «Бути батьками ангела»; Національна професійна лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я «Lifeline Ukraine»; Реабілітаційний центр із надання безплатної психологічної допомоги «Крок назустріч» та ін.

Психічні розлади позначаються на фізичному здоров’ї людини, часто супроводжуються різного типу залежностями (алкоголізм, наркоманія), спричиняють труднощі соціальної адаптації та інтеграції, позначаються на працездатності людини.

Експерти Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» рекомендують почати з таких кроків, інформує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України:

  • Проводьте більше часу на свіжому повітрі.
  • Замініть додаткові каву або чай склянкою води.
  • Подбайте про баланс між роботою й особистим життям. Проводьте більше часу із близькими людьми.
  • Дозволяйте собі улюблені смаколики та насолоджуйтеся ними без відчуття провини.
  • Частіше кажіть «дякую», зокрема й самому собі.
  • Спробуйте лягати спати раніше. Також, якщо у вас є звичка засинати з телефоном в руках, варто її позбутися.
  • Ставте перед собою цілі та досягайте їх. Винагороджуйте себе за кожну велику чи маленьку перемогу.

Важливим заходом можна вважати створення гарячих телефонних ліній з європейськими та іншими країнами світу, де перебувають українські біженці. Завдяки цьому наші співгромадяни за кордоном можуть отримати якісні та не ускладнені мовним бар’єром психологічні консультації, водночас підтримати духовний зв’язок з Батьківщиною.

Схожі публікації

Залишити коментар