Генасамблея ООН ухваленою резолюцією засуджує порушення Росією прав людини на окупованих територіях України / The UN General Assembly, by its adopted resolution, condemns Russia’s violation of human rights in the occupied territories of Ukraine

від Стожари

Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію, яка засуджує серйозні порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих територіях України. Про це 20.12.2023 на платформі X повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Міністр Д. Кулеба привітав ухвалення документу: «Оновлена резолюція ГА ООН зокрема вимагає від Росії припинити примусову депортацію та забезпечити безпечне повернення всіх українських дітей і цивільних заручників. Це одні з найжахливіших злочинів, і їх необхідно припинити».

Напередодні Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк заявив, що Росія «значною мірою не вжила адекватних заходів для захисту цивільних осіб і об’єктів в Україні» від наслідків своїх ударів. Зокрема, виступаючи в Раді з прав людини в Женеві, Тюрк наголосив, що моніторинг його офісу вказав на грубі порушення міжнародного права і воєнні злочини, насамперед з боку сил Російської Федерації.

«Серед них 142 випадки страт цивільних осіб від лютого 2022 року на території, контрольованій збройними силами РФ або окупованій Росією. На окупованій території ми задокументували широко поширені тортури і жорстоке поводження із затриманими, включаючи сексуальне насильство, а також велику кількість насильницьких зникнень», – зазначив Тюрк.

Схожі публікації