Світові економічні тренди 2024: український контекст під час війни /// World economic trends 2024: the Ukrainian context during the war

від Стожари

Терористична Росія поки ще володіє певним варварським ресурсом й продовжує проти українського суспільства геноцидну війну із повномасштабною версією від 24.02.2022. Бойові дії та теракти з боку держави-терориста суттєво гальмують відновлення української економіки. Проте, незважаючи на надскладні умови життєдіяльності й розвитку суспільства, майбутня відбудова української держави має базуватися на парадигмі високих технологій і за новітніми стандартами. Це дозволить здійснювати швидкі та правильні і, що не менш важливо в умовах обмежених фінансових спроможностей суспільства, дешеві рішення.

Водночас, українському соціуму важливо усвідомлювати та прогнозувати світові тренди розвитку, зважаючи на значну детермінованість вітчизняної економіки у глобальне середовище. Згідно з оцінками експертного середовища, серед найбільш виражених світових економічних тенденцій 2024 року буде різке збільшення оборонних витрат, а також глобальне впровадження штучного інтелекту. Про це пише online.ua з посиланням на The Economist.

Загалом зазначені фахівці виділяють 10 глобальних трендів в економіці у наступному (2024) році.

  • Насамперед йдеться про штучний інтелект (ШІ), який сміливо можливо вважати справжньою революцією у світі технологій.
  • Попри те, що нейромережі не приносять прибутків, це може статися уже в найближчому майбутньому.
  • Окрім того, спеціалісти звертають увагу на те, що Центробанки та тлі повільного росту цін починають знижувати відсоткову ставку.
  • Попри глобальний рівень інфляції у 5%, споживачі схильні зберігати гроші. Крім того, високий попит на інфраструктуру збільшує інвестиції в Азійські ринки на 4%.
  • Зусилля зі сповільнення змін клімату спричиняють зростання споживання відновлюваних джерел енергії на 11% до нового максимуму, при цьому невідновлюване паливо все ще забезпечує 4/5 усієї галузі. Зростає також ринок електромобілів, зокрема, завдяки державній підтримці. Сьогодні 1 з 4 вироблених автомобілів вже їздять на електроживленні.
  • Дедалі більше коштів починають витрачати на охорону здоровʼя. Йдеться приблизно про 10% світового ВВП.
  • Міжнародний туризм у 2023 році мав рекордні прибутки у розмірі 1,5 трлн дол. США. Примітно, що людство продовжує активно подорожувати навіть тоді, коли геополітична ситуація у світі стрімко погіршується.
  • Через активні практики дистанційної роботи (чи із дому) 20% американських офісів пустують. Меншою мірою це стосується ЄС, де цей показник перебуває на позначці близько 8%.
  • Суттєвий зріст також фіксує рекламна галузь, в очікуванні президентських виборів у США, та літніх Олімпійських ігор у Парижі.
  • Триваюча російсько-українська війна підштовхне країни у різних куточках світу до більш масштабних витрат на оборону. Наступного року у центрі уваги буде геополітика, напружені відносини між Вашингтоном та Пекіном, а також, звичайно, війна в Україні.

Економіка України почала зростати. Всупереч прогнозам низки світових агенцій, економіка України повільно відновлюється. Після початку повномасштабного вторгнення РФ до України, громадяни встигли адаптуватися до нових умов. Витрати збільшуються, що призводить до запуску економіки.

2023 року, за прогнозом Міжнародного валютного фонду, українська економіка виросте на 3,5% – після минулорічного (2022) скорочення на 25%. У містах, віддалених від лінії фронту – наприклад, у Дніпрі та Києві, люди повернулись і до шопінгу, і до регулярних відвідин культурно-розважальних закладів, ресторанів тощо. Чимало українців усвідомили, що війна може затягнутися, та це не привід ставити життя на паузу, – стверджують економісти.

Утім, значною мірою цей підйом зумовлений міжнародною фінансовою підтримкою, що сприяла збільшенню купівельної спроможності. Так само, як і російська, економіка України дедалі більше реструктуризується навколо війни. Більше половини державних витрат наступного 2024 року, приблизно 46 мільярдів доларів, буде спрямовано на оборону.

Понад те, з невеликими податковими надходженнями для фінансування цих витрат, дефіцит бюджету України досягне орієнтовно 21% від загального обсягу виробництва країни наступного року, повідомляли раніше в українському уряді. Зокрема, уряду знадобиться 42 мільярди доларів США фінансової допомоги, щоб покрити цей дефіцит.

Також українські підприємства стикаються з нестачею робочої сили, оскільки чоловіків призивають до армії, а також в результаті масового потоку біженців після вторгнення Росії минулого року. Понад шість мільйонів українців – майже 15% довоєнного населення – залишаються за межами країни, і орієнтовно чверть з них не впевнені, чи повернуться вони після закінчення війни, згідно з нещодавнім опитуванням ООН.

Курс на відновлення економіки України. Економіка країни за результатами поточного року показує зростання. Це стало можливим на тлі стабілізації настроїв усередині країни та збільшення видатків населення – вважають екперти Bloomberg. Загалом 2023 року зростання економіки відбуваєся з двох причин. Перша – низька порівняльна база – минулого року відбулося масштабне падіння, на тлі якого навіть часткове відновлення здаватиметься істотним зростанням. Друга – українці поступово адаптуються до ситуації повномасштабної війни.

Водночас повноцінне відновлення економіки неможливе без розв’язання проблем із морським експортом товарів. Крім того, війна на території країни, постійний обстріл інфраструктури, проблеми з електроенергією також зупиняють відновлення. Відсутність перебоїв з електроенергією, а також подальше налагодження шляхів постачання через західні кордони сприяє розвитку економіки У результаті пожвавилися різні види економічної діяльності: металургія, тваринництво, харчова промисловість. Також зростає внутрішній попит. Українці почали витрачати більше коштів на товари та послуги. На це, зокрема, вплинуло поліпшення споживчих настроїв на тлі відновлення економіки та певне покращення фінансового стану домогосподарств.

Через все це НБУ переглянув прогноз зростання реального ВВП за результатами поточного року від 2% до 2,9% (попередні оцінки). У наступні роки зростання економіки пришвидшиться до 3,5-6,8%. Однак, якщо активна фаза війни триватиме довше, ніж передбачено основним припущенням, економіка, ймовірно, зростатиме повільніше.

Українська економіка перемоги. З моменту повномасштабного вторгнення варварської РФії сума допомоги Україні від західних країн на боротьбу проти агресора (станом на листопад 2023) склала майже 350 мільярдів доларів, з яких пряма військова допомога, за даними Кільського інституту світової економіки, сягнула 100 млрд доларів США.

Не слід забувати, що в умовах війни, на завершені другого року бойових дій, військові склади союзників за кордоном також виснажуються. Якщо країни ЄС донедавна надавали Києву зі складів найчастіше зброю і боєприпаси ще радянського виробництва, замінюючи їх новими, то нині їхні запаси майже вичерпані. А військовій промисловості західних країн, яка істотно скоротилась з часів холодної війни, потрібен час, щоб відновити роботу у повному обсязі, а також регулярні та безперервні поставки матеріалів та комплектуючих, з чим також є проблеми. У підсумку запаси боєприпасів у країнах НАТО, як констатував раніше голова військового комітету альянсу адмірал Роб Бауер, «досягли дна».

Сьогодні вже очевидно, що війна затягується, можливо, на роки, розраховувати тільки на військові поставки союзників вже не доводиться. Українській економіці треба адаптуватися до затяжних бойових дій і перезапускати та розширювати власне оборонне виробництво. А саме, вбачається потреба в суттєвій інтенсифікації переведення економіки України на військові рейки, яка мусить одночасно не лише відновлюватися, удосконалюватися для потреб сил оборони, але й повноцінно інтегруватися у європейське економічне середовище, адже агресивні наміри Росії навряд чи кудись подінуться.

Особливу увагу дослідникам, розробникам, інженерам, виробничникам та організаціям, іншим суміжним спеціалістам варто приділити восьми напрямам технологій сучасної війни, оприлюдненим у вересні 2023 керівником Мінцифри М. Федоровим на одній з найбільших техноконференцій ІТ Арена:

  • Супутниковий зв’язок;
  • Дрони;
  • Системи ситуаційної обізнаності;
  • Морські дрони;
  • Роботизовані технології;
  • Штучний інтелект;
  • Засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ);
  • Захист неба.

Й у цьому контексті також нагальною постає потреба щодо розширення наукового та науково-організаційного супроводу з боку компетентних інституцій Національної академії наук, інших галузевих науково-дослідних установ в інтересах упровадження наявних та перспективних розробок, інновацій у технології сучасної війни.

Євгеній Захарчук,

науковий працівник (підготовлено за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ, ГО “Україна-Європа-Світ”)

17.12.2023

Схожі публікації

Залишити коментар