Започаткована глобальна ініціатива з концептуального осмислення місця України в світовій історії / A global initiative to conceptualize Ukraine’s place in world history has been launched

від Стожари

Всесвітньо відомі історики Тімоті Снайдер, Сергій Плохій та Ярослав Грицак приєднуються до проєкту «Українська історія: глобальна ініціатива». Це благодійна організація, яку регулюватиме Комісія з питань благодійності Англії та Уельсу. Проєктом керуватиме незалежна Рада директорів, до складу якої входять, зокрема: політик і дипломат Карл Більдт (голова), історикиня, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум, митрополит-архієпископ Української Католицької архиєпархії Філадельфії Борис Ґудзяк, поет та новеліст Сергій Жадан, бізнесмен та філантроп Віктор Пінчук (засновник ініціативи).

Проєкт «Українська історія: глобальна ініціатива», використовуючи інноваційні міждисциплінарні підходи і застосовуючи нові технології, шукатиме нове емпіричне і концептуальне осмислення місця, яке займає Україна у світовій історії. Досліджуватимуться такі теми, як початок розселення людства, поширення індоєвропейських мов, відносини між класичною Грецією та Чорноморським регіоном, Європа епохи вікінгів, стосунки між Візантією та Києвом, а також сучасні питання націєтворення та імперій. Це має допомогти знайти відповіді на такі основоположні запитання, як «Хто ми?», «Як уможливилась нація?», вважають засновники ініціативи.

Глобальна ініціатива об’єднає спільною роботою близько 50 українських та 40 іноземних науковців. Упродовж трьох років вони розроблятимуть майже 70 тем, досліджуючи їх зв’язки та взаємозалежність.

Презентація проєкту «Українська історія: глобальна ініціатива» пройшла у Британському музеї в Лондоні у понеділок, 27 листопада. Під час неї також відбулася дискусія на тему «Україна і світ: переосмислення історії».

Професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, який розробляв академічну концепцію проєкту впродовж останніх трьох років та є головою Міжнародної академічної консультативної ради, зазначив: «Ця ініціатива залучатиме фахівців із різних дисциплін з усього світу, які працюватимуть з використанням як традиційних методів, так і нових технологій, що допомагатиме нам досліджувати глибоке минуле. „Україну“ тут слід розуміти в дуже широкому контексті, як її землі та народи, які заселяли їх від самого початку. Можна багато цікавого сказати про походження мови, про бронзову добу, про Середньовіччя, про сучасність. Україна — це територія, де наше стандартне уявлення про історію може бути переглянуте і збагачене».

«Цей проєкт надає унікальну можливість співпрацювати з найкращими умами в цій галузі, щоб донести українську історію до світу та донести світову історію до України», — сказав Сергій Плохій, співголова Міжнародної академічної консультативної ради, професор історії та директор Українського наукового інституту Гарвардського університету.

«Переосмислення української історії у глобальному контексті може бути важливим для української перемоги, це шанс зробити світ кращим», — зазначив Ярослав Грицак, співголова Міжнародної академічної консультативної ради та професор історії Українського Католицького університету.

Бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук, який у 2019 році замислив проєкт міждисциплінарного та колективного дослідження історії України, сказав, що незалежна благодійна організація, якою керують визначні особистості, та Міжнародна академічна консультативна рада, що складається з видатних істориків, забезпечать найвищі стандарти наукового процесу. «Через війну цей проєкт набув нової актуальності. Я не знаю, якими будуть його результати, але я впевнений, що вони дадуть безліч спростувань російських викривлень історії. Ця робота буде особливо потужною тому, що її буде створено в атмосфері свободи, обміну думками, критичних обговорень», — додав він.

Детальніше про глобальний проєкт на сайті Ukrainian History Global Initiative .

Схожі публікації

Залишити коментар