У Європі закликають не проґавити реконструкцію та відновлення України, – Les Echos

від Стожари

Відновлення України: кілька кроків вперед” – стаття під такою назвою з’явилася в провідному французькому економічному часописі Les Echos.

Автор статті відомий французький письменник, економіст та колишній керівник Європейського банку реконструкції та розвитку Жак Атталі, закликає європейців поквапитись і вже почати приглядатись до українського ринку, щоб не проґавити свій шанс під час майбутньої реконструкції України.

Сила завжди полягає у здатності передбачати майбутні події та реакцію інших, а також – у сміливості ризикувати і діяти на випередження. Звичайно ж, цього не навчишся ні в школі, ні деінде. Тільки в реальному житті. І дуже часто виявляється, що вже пізно”, – попереджає письменник та громадський діяч. “Війна в Україні ще далека від завершення, але по той бік Атлантики вже йде підготовка до відбудови, щоб забезпечити доступ американських компаній до цього перспективного ринку. У Європі ж ніхто грандіозного плану не готує”, – шкодує автор тексту Атталі.

За інформацією Les Echos, “нещодавно федеральна адміністрація США, звернулася до керівників найбільших компаній країни, щоб повідомити їм по секрету, що коли війна в Україні закінчиться, – рано чи пізно, але це станеться, – настане час відбудови всієї інфраструктури країни”. Згідно з цими даними, американці вже готуються до нових можливостей. “Йдеться про відбудову за рахунок американського державного фінансування великої європейської країни з високоосвіченим і витривалим населенням та значними природними ресурсами. Мова про країну, якій судилося, до того ж, незабаром вступити до Європейського Союзу, а згодом і до НАТО”, – наголошує Аттала.

Держави-члени Європейського Союзу мають всі шанси образитися, побачивши, як ці великі ринки на їхньому континенті відбирають у них американські компанії. Федеральна адміністрація США вже порадила своїм компаніям якнайшвидше купувати європейські фірми, як прикриття для власної діяльності з реконструкції регіону, по можливості – в Центральній і Східній Європі, зокрема в Румунії, Болгарії, Польщі, Україні та Молдові. Це – розумна, цілком легальна стратегія, яка пояснює прихід американських промисловців і банкірів до цих країн у пошуках компаній, що займаються держзамовленнями та спеціалізуються в інженерній, водопровідній, енергетичній, цифровій, телекомунікаційній, опалювальній галузях та архітектурі, щоб скупити їх якомога швидше”, – пише Les Echos.

Досвідчений економіст застерігає європейських лідерів: “Якщо ми не будемо діяти, то, коли прийде час, розширення Європейського Союзу за рахунок України, яке є абсолютно необхідним, лише прискорить технологічну і нормативну залежність нашого Союзу від США і навіть втратить будь-які шанси коли-небудь стати справді суверенним політичним суб’єктом”.

Схожі публікації

Залишити коментар