В Україні створять Віртуальний музей української діаспори

Музей української діаспори (Київ) повідомив про старт нового проєкту – створення Віртуального музею української діаспори.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Музею української діаспори.

Відповідну угоду було підписано між Міжнародним благодійним фондом світових українців «Діаспора» (Charitable Foundation «Diaspora») та Українським культурним фондом.

Так, за підтримки УКФ буде розроблено вебплатформу для розміщення оцифрованої колекції Музею української діаспори та його українських і міжнародних партнерів, висвітлення сторінок історії та культурних надбань світового українства, діяльності українських інституцій світу та видатних особистостей українського походження, публікації наукових розвідок на теми діаспори.

За повідомленням, на першому етапі у віртуальному музеї будуть розміщені оцифровані експонати з колекції Музею української діаспори та Осередку української культури та освіти (Ванкувер, Канада), зокрема, архівні матеріали перших українських поселенців у Канаді, останнього Президента УНР в екзилі Миколи Плав’юка та видатного диригента й композитора Олександра Кошиця, а також документи та мистецькі твори династії Кричевських, Олекси Булавицького, Людмили Морозової, українських австралійських художників та ін.

«Ми ставимо на меті створити і поступово наповнювати віртуальний ресурс, який об’єднає діаспорні колекції кількох музейних та архівних інституцій. Наразі ми активно співпрацюємо з «Осередком української культури та освіти» (Канада) та УВАН (США). Щиро запрошуємо до співпраці й інші українські та закордонні організації», – розповіла шеф-редакторка проєкту, директорка Музею української діаспори Оксана Підсуха.

У проєкті беруть участь відомі фахівці в галузі діаспорознавства, зокрема, доктор історичних наук Олена Подобєд, кандидат історичних наук – Ольга Сухобокова, провідна наукова співробітниця Музею української діаспори Ганна Лексіна.

Схожі публікації

Залишити коментар