Більшість українців дотримуються позиції незгоди на будь-які компроміси з російськими окупантами, – з експертного опитування

від Стожари

Українське суспільство живе у складний час. Виклики, перед якими стоїть соціум, перевертають багато наших уявлень, породжують багато нових практик, які застосовуються для адаптації та виходу з цієї ситуації.

Експертами проведено й представлено аналітичний звіт за підсумками опитування «Війна, мир, перемога, майбутнє». Результати свідчать, що попри певне падіння оптимізму серед респондентів, більшість громадян України продовжують дотримуватися позиції незгоди на будь-які компроміси з окупантами через майже півтора роки повномасштабної війни. Опитування здійснене спеціалістами фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології у червні.

Результати опублікували 27.07.2023 на сторінці ГО «ОПОРА».

КЛЮЧОВІ ВИСНОВКИ

  • Думаючи про майбутнє держави українці переважно відчувають надію (59%), тривогу (42%) та оптимізм (33%). За час повномасштабної війни оптимізм та надія у краще майбутнє країни досягли одного з найвищих показників з часів Революції Гідності. Водночас зростання негативних емоцій та зниження оптимізму протягом червня 2023 викликають занепокоєння, оскільки негативні емоції щодо майбутнього держави пов’язані з готовністю респондентів погодитися на швидке завершення війни за будь-яку ціну. На зростання показників негативних емоцій міг вплинути підрив греблі Каховської ГЕС, який стався під час проведення опитування, однак для підтвердження цієї гіпотези необхідний додатковий моніторинг.
Більшість українців дотримуються позиції незгоди на будь-які компроміси з російськими окупантами, – з експертного опитування
  • На думку опитаних українців, основними загрозами у найближчому майбутньому, як на рівні окремих домогосподарств, так і на рівні держави, буде загибель людей внаслідок ведення бойових дій, зростання цін на необхідні товари та втрата джерел доходу.
  • Попри все, більше половини опитаних (53%) готові терпіти наслідки війни зараз заради перемоги у майбутньому. Якнайшвидшого завершення війни за будь-яких умов бажає 30% українців, проте дійсно готові піти на хоч якісь поступки заради швидкого закінчення війни лише 8% респондентів.
  • Опитування показало, що частина громадян хоче швидкого завершення війни через страх великих втрат, уявлення про те, що РФ володіє більшими ресурсами за Україну та сумніви у тривалості підтримки з боку Заходу. Тим часом, абсолютна більшість українців (56%) вірить, що підтримка України з боку Заходу буде тривалою. До того ж, більше половини з них не готові зупинити збройну боротьбу, якщо така військова чи економічна підтримка припиниться.
  • Станом на середину червня 2023 р. понад три чверті українців (77%) були цілком упевнені у перемозі України, ще 16% скоріше вірили в перемогу. Таким чином, ситуація з вірою в перемогу лишається практично незмінною з серпня 2022 р. Високий рівень віри в перемогу пояснюється усвідомлення громадянами високої загрози винищення всього народу в разі воєнної поразки. Частка респондентів, які не вірять у перемогу, достатньо мала, що не дозволяє виявити причини такої зневіри.
Більшість українців дотримуються позиції незгоди на будь-які компроміси з російськими окупантами, – з експертного опитування - фото 2
  • Перемога для більшості українців (68%) асоціюється із цілковитою поразкою Росії, що призведе або до звільненням всіх окупованих територій (43%), або до розпаду самої Росії (26%). Після шістнадцяти місяців війни стає помітною тенденція подальшого розмивання більшості, яка прагне відновлення кордонів 1991 р., та зростання частки радикально налаштованого громадян, які підтримує перенесення бойових дій на територію Росії.
  • Для більш як половини опитаних (51%) єдиним можливим сценарієм розвитку подій є війна до перемоги, без компромісів та поступок. Попри те, що українці є чутливими до зростання кількості жертв, більшість все одного готові за цього чи інших негативних сценаріїв розвитку подій, продовжувати війну і не погоджувати на мирні перемовини з Росією.

Схожі публікації

Залишити коментар