Українці отримають перші житлові сертифікати від держави як компенсацію за зруйноване та знищене рашистами житло

від Стожари

Менше ніж за місяць українці можуть отримати перші житлові сертифікати від держави як компенсацію за зруйноване та знищене житло. Видача цих сертифікатів здійснюватиметься в рамках програми «ЄВідновлення», яка почала діяти в пілотному режимі ще у травні.

Зараз програма переходить на другий етап. Власники зруйнованої внаслідок бойових дій нерухомості вже можуть подавати заявки через сервіс «Дія», а органи місцевого самоврядування з 15 серпня почнуть розглядати ці заявки та ухвалювати рішення про компенсації. Як пояснила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, поки що власники житла отримують гроші лише на поточний ремонт нерухомості з незначними ушкодженнями. Тепер же власники повністю зруйнованого житла зможуть претендувати на компенсацію будівництва чи купівлі нової нерухомості.

«Сертифікат можна буде обміняти на квадратні метри у будь-якому населеному пункті. Це може бути квартира або приватна садиба. Також можна вибрати житло на первинному чи вторинному ринку нерухомості або інвестувати у будівництво нової квартири», – підсумувала Шуляк.

Що таке програма «ЄВідновлення»? Це державна програма, спрямована на допомогу громадянам, чиє житло постраждало після введення воєнного стану в Україні з 24.02.2022 року. Базовим нормативно-правовим актом, який регламентує надання державної компенсації за пошкоджену та зруйновану через бойові дії нерухомість, є закон №2923-IX, який набув чинності 22 травня 2023 року.

Крім цього, Кабінет Міністрів ухвалив дві постанови.

  • 21 квітня він затвердив постанову №381, яка регулює процедуру виплат для ремонту пошкодженого житла – на будівельні матеріали, оплату послуг підрядників тощо.
  • 30 травня уряд прийняв постанову №600. Вона стосується житлових саме сертифікатів, які можна отримати за зруйноване житло. Ця постанова містить алгоритм розрахунку сум компенсації та порядок видачі сертифікатів.

Який розмір компенсації передбачено? Для тих українців, які потребують лише ремонту житла, максимальний розмір виплати становить 500 000 грн. Але, як уточнила Олена Шуляк, на першому етапі впровадження програми (він офіційно стартував 10 травня) граничний розмір компенсацій становив 200 000 грн. Щодо житлових сертифікатів, то сума, на яку такий сертифікат може бути виписаний, розраховується за спеціальною формулою.

У якому форматі сплачується компенсація? Компенсацію можна отримати лише на спеціальну картку «ЄВідновлення». Її оформлюють кілька уповноважених банків, а саме:

  • Приватбанк;
  • А-банк;
  • monobank;
  • ПУМБ;
  • Райффайзен Банк;
  • izibank;
  • Sense Bank;
  • sportbank.

Кошти із цієї картки можна витратити лише на придбання будівельних, оздоблювальних матеріалів, послуги з ремонту. Власники зруйнованої нерухомості (квартир і будинків) можуть претендувати на житловий сертифікат. Але для власників знищених приватних будинків є ще й варіант отримання коштів на будівництво нового житла. Проте, для тих, хто втратив квартири, альтернативи немає – лише сертифікат.

Детальніше про розмір виплат та як їх оформити інформує ресурс Мind.

Схожі публікації

Залишити коментар