«Без Чорного моря буде набагато важче» – С. Пауер про “зернову угоду” та допомогу від USAID

від Стожари

Російський терористичний режим чинить перешкоди «зерновій угоді», в рамках якої здійснюються поставки українського зерна світовим споживачам. Від того, чи буде угода подовжена, залежить забезпечення продовольством найбідніших країн світу.

Міжнародна спільнота намагатиметься повернути Росію в «зернову угоду», оскільки транспортування Чорним морем є дешевшим способом експорту українського збіжжя, ніж інші шляхи. Про це повідомила, перебуваючи в Україні, Саманта Пауер — адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку (USAID. Примітно, що USAID відповідає за невійськову допомогу Сполучених Штатів іншим країнам. До 2017 року Пауер була послом США в ООН.

В інтерв’ю Суспільному Пауер повідомила: «З моменту запуску «зернової ініціативи» і до цього необдуманого рішення Росії [щодо виходу із зернової угоди] у світі щотижня падали ціни на зерно. У рамках своєї роботи я їжджу до Сомалі, Кенії, Лівану, Єгипту, які залежать від імпорту українських пшениці та олії. Я побачила, що для найбідніших верств населення цих країн означало відновлення експорту. Очевидно, скорочення пропозиції на світовому ринку матиме вплив на найбільш вразливих.

Але це також матиме вплив і на українських фермерів. Одягаючи бронежилет, розміновуючи поля, або використовуючи дрони для обробки полів пестицидами, тепер вони не знають, чи зможуть вивести зерно на ринок. Вже зараз рентабельність сільського господарства викликає багато запитань. Витрати на транспортування, очікування в порту для перевірки — все це вже було дуже дорого для українських фермерів. Ми в USAID намагалися компенсувати частину цих витрат: забезпечити добривами, видавати позики, насіння, інше необхідне, щоб пережити цей важкий період. Але зараз, якщо Чорне море закрите, якщо ми не зможемо здійснювати масовий експорт, все буде набагато важче».

«…Я думаю, що все ж буде дешевше експортувати будь-що через Чорне море. Це було дуже дорого торік. Але в порівнянні з тим, як це буде без згоди Росії і якщо росіяни обстрілюватимуть судна крилатими ракетами — це буде значно більш ризикованим. Краще, якщо результат принесе політичний і дипломатичний тиск.

США днями вирішили виділити додаткові 250 мільйонів доларів інвестицій в аграрний сектор України. Ці ресурси також використають для розширення альтернативних маршрутів, про які ми говорили — наприклад, для збільшення ємності річкових портів на Дунаї».

Повна версія інтерв’ю Саманти Пауер, адміністраторки USAID, на сайті Суспільного.

Схожі публікації

Залишити коментар