Українська влада спрямувала листа Міжнародній морській організації ООН з реальними пропозиціями щодо дії «зернової угоди»

від Стожари

На тлі ведення терористичної війни проти України Росія несе відповідальність за відмову в продовольстві людям, які відчайдушно потребують його по всьому світу, і за сприяння зростанню цін в той час.

Із припиненням дії Чорноморської зернової ініціативи, українська влада спрямувала листа Міжнародній морській організації, яка є профільною установою Організації Об’єднаних Націй, щодо рішення встановити тимчасовий «рекомендований» судноплавний маршрут для збереження поставок продовольства після виходу Росії із «зернової угоди», пише Reuters.

Мета цього документа – сприяти розблокуванню міжнародного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря, – зазначив у листі перший заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков. Йдеться, зокрема, про намір налагодити морські маршрути поблизу трьох українських портів – Чорноморського, Одеського й Південного, що будуть вести до територіальних вод і виключної морської економічної зони Румунії.

Також українська сторона додала, що розробила «механізм» із надання «гарантій відшкодування збитків», завданих російською агресією, фрахтувальникам, операторам і власникам суден. Як зазначається, «механізм» зможуть пропонувати для комерційних суден, які перебувають у територіальних водах нашої держави або прямують у бік чи з морських портів України для перевезення вантажів.

До цього президент Володимир Зеленський казав, що «зернову угоду» можна продовжити, незважаючи на вихід із неї Росії. Він направив листи главі Туреччини Ердогану і Генсеку ООН Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі. Однак, Міноборони РФ заявило, що розцінюватиме усі судна, які переміщуються в акваторії Чорного моря до українських портів, як потенційних перевізників товарів військового призначення з 20 липня 2023 року.

Водночас, Україна розглядає і варіант перевезення зерна через територіальні води країн-членів НАТО, Румунії і Болгарії. Це дозволить зменшити ризики ракетних атак зі сторони Росії. Литва та Хорватія запропонували Україні іншу допомогу у разі, якщо РФ все ж не погодиться на продовження чорноморської ініціативи.

Схожі публікації

Залишити коментар