В Ірландії відбулася прем’єра мюзиклу “Листи свободи” пам’яті Вікторії Амеліної

В Ірландії відбулася прем’єра мюзиклу “Листи свободи” пам’яті письменниця Вікторії Амеліної, яка стала 13-ою жертвою російської ракетної атаки по Краматорську 1 липня.

Про це повідомив Український інститут книги у FaceBook.

Режисеркою, композиторкою та співачкою мюзиклу виступила Олеся Здоровецька. Українську частину текстів лібрето написала українська поетка Любов Якимчук, ірландську — ірландська поетка і драматургиня Мері Бренлі.
 
В основу сюжету лягли біографії української письменниці з ірландським корінням Валерії О’Коннор-Вілінської, а також ірландки Констанс Маркевич, одруженої з Казимиром Маркевичем — польським драматургом, котрий жив в Україні. Вистава оповідає про боротьбу України та Ірландії за Незалежність.
 
“Ірландці та українці дуже подібні, тому що вони пережили свою імперську історію. Вони добре розуміють декомунізацію, деімперіалізацію та деколонізацію. Мені, напевно, найлегше працювалося з ірландцями серед усіх європейців, з якими я співпрацювала свого часу. Наші історичні досвіди схожі. І нас вразила доля цих двох жінок. І Валерія О’Коннор-Вілінська, і Констанс Маркевич за свою революційну діяльність потрапляли до в’язниці”, — розповіла Люба Якимчук в коментарі Радіо Культура.
 
Мюзикл “Листи свободи” присвятили вбитій росіянами у Краматорську українській письменниці Вікторії Амеліній.
 
Виставу планують представити у різних містах Ірландії, а в перспективі також і в Україні.
 
Нагадаємо, письменниця Вікторія Амеліна пішла з життя саме у день народження закатованого росіянами дитячого письменника Володимира Вакуленка.

Схожі публікації

Залишити коментар