Україна на шляху набуття членства в Організації Північноатлантичного договору: думки напередодні Вільнюського саміту НАТО

від Стожари

Запланований на 11-12 липня 2023 року Вільнюський саміт Організації Північноатлантичного договору викликає помітний інтерес як в Україні, так й навколо шансів нашої держави долучитися до цього оборонного союзу.

Аналізу провідних вітчизняних електронних ЗМІ та окремих впливових світових мас-медіа дозволяє прогнозувати певний розвиток подій наступного тижня, напередодні та безпосередньо під час зустрічей у литовській столиці.

Цілком очевидно, що Україна прагне те, що співпадає з безпековими інтересам цивілізованого світу – отримання офіційного запрошення нашою державою на вступ до Північноатлантичного договору. Це так би мовити програма максимум. Але маємо розуміти, що дипломатія була й залишається мистецтвом компромісів, а, отже, маємо пропрацювати не тільки цей план А, але й плани Б, В і тд.

Переконаний, що на даному етапі не варто перебувати в полоні занадто емоційних й оптимістичних очікувань, щоб не страждати (на зловтіху путіна та його “агентів впливу”), коли наші максимальні сподівання не справдяться та ще й можемо через них посваритися зі своїми стратегічними союзниками у спільній боротьбі з рф.

Певно краще бути обережними реалістами, зважуючи на фактичне співвідношення сил у питанні надання офіційного запрошення Україні на вступ до НАТО. Зокрема, після минулотижневого візиту до Києва прем՚єр-міністра Іспанії Педро Санчеса було офіційно заявленого, що його країна підтримує вступ України до Альянсу. Так, це вже 21 держава-учасниця, але ще є 10, котрі не визначилися, як Туреччина чи Греція, чи буде цілком очевидно “проти” – Угорщина Віктора Орбана.

У цьому контексті варто апелювати не стільки до прикладу максимально оперативного (як для історії світової дипломатії та військово-політичних блоків) набуття 4 квітня 2023 р. Фінляндією членства в НАТО (без проходження процедури підписання й виконання Плану набуття членства), як мати на увазі актуальну ситуацію по вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу. Зокрема, вступ Швеції до НАТО фактично блокується не лише через позицію Туреччини, а й через мовчазний бойкот Угорщини. І якщо Анкара має відкриті претензії до Стокгольма, то Будапешт вже близько року мовчазно відкладає розгляд цього питання.

Проте певні підстави для обережного оптимізму щодо позитивного розгляду українського питання як одного з головних питань цієї Вільнюської зустрічі дає сама програма саміту, де передбачено перше засідання новоствореної Ради Україна-НАТО.

Чи не фінальною спробою вплинути на позицію лідерів окремих держав-учасниць на чолі з США можна вважати відкритий лист 46-ти знаних експертів з питань зовнішньої політики та безпеки, серед яких колишній заступник держсекретаря США Стівен Біґен та спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер, де міститься прямий заклик: “У Вільнюсі Альянс повинен запустити дорожню карту, яка чітко вестиме до членства України в НАТО в найкоротші терміни. Як і у випадку з Фінляндією і Швецією, цей процес може відбуватися в обхід Плану дій щодо членства, зважаючи на тісну і постійну взаємодію між НАТО і Україною. Глави держав і урядів НАТО повинні доручити Раді НАТО на постійній сесії розробити рекомендації щодо термінів і модальностей процесу вступу України для ухвалення рішення на наступному саміті НАТО у Вашингтоні в 2024 році”.

При цьому, “для посилення безпеки України до її вступу в НАТО, НАТО і Україна у Вільнюсі мають створити партнерство зі стримування і оборони, в рамках якого союзники надаватимуть Україні озброєння і військову техніку:

  • члени Альянсу надаватимуть всю необхідну зброю, навчання, обладнання, розвідувальну та іншу підтримку для стримування або перемоги над поточною і новою агресією з боку Росії;
  • Україна продовжить здійснювати необхідні кроки для прискорення своєї інтеграції в Альянс та його командні структури”.

На те, що найреалістичнішим для України підсумком Вільнюського саміту НАТО стане насамперед надання широких гарантій безпеки переконливо вказують заяви не тільки експертного середовища, але й перших осіб впливових країн Північноатлантичного альянсу. Так, 5 липня ц.р. про це спільно заявили глави урядів Італії та Польщі Джорджа Мелоні та Матеуш Моравецький.

Таким чином, менш ніж за тиждень у Вільнюсі саміт НАТО має вирішити нагальні питання, котрі постали не тільки перед країнами-учасниця на другому році широкомасштабної російської агресії, але глобальною безпекою загалом.

Виходячи із безпекової ситуацію та геополітичного співвідношення сил на сьогодні (одночасно, не можна виключати дій країни-агресорки, як то вибух на Запорізькій АЕС із глобальними екологічними наслідками), не варто сподіватися на отримання Україною офіційного запрошення на вступу Організації північноатлантичного договору з відповідними конкретними датами. Разом з тим переважна більш держав-учасниць налаштована на надання нашій країні широких гарантій безпеки із запрошення до Альянсу після виконання спрощеної процедури набуття членства.

При цьому рівень військово-політичної координації у війні з росією та обсяг військово-технічної допомоги будуть тільки зростати, а, отже, амбіційне прагнення побачити винищувачі F-16 у складі Повітряних Сил ЗСУ вже цієї осені стане реальністю, як й те, що маємо готуватися до продовження боротьби, не можемо себе відчувати у безпеці (після сьогоднішньої ранкової ракетної атаки по Львову і не тільки), до довгої війни із ПЕРЕМОГОЮ України й наших союзників по НАТО та демілітаризацією й дерашизацією новітньої “імперії терору” рф!

Джерела:

1. Історія твориться у Вільнюсі. Саміт НАТО буде визначальним і для України, і для Байдена. Режим доступу: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2023/07/4/7164978/

2. Калинець Т. Вільнюс – не Бухарест: до чого готуватися Україні на саміті НАТО. Режим доступу:https://www.unian.ua/society/vilnyus-ce-ne-buharest-do-chogo-gotuvatisya-ukrajini-na-samiti-nato-12303126.html

3. Швецію не приймуть до НАТО до осені, через Угорщину та бажання відпочити, а не лише через Туреччину. Режим доступу: https://defence-ua.com/people_and_company/shvetsiju_ne_prijmut_do_nato_do_oseni_cherez_ugorschinu_ta_bazhannja_vidpochiti_a_ne_lishe_cherez_turechchinu-12061.html

4. Giorgia Meloni in Polonia: “Non ci sono divisioni, vogliamo fermare migrazione illegale”. Режим доступу: https://tg24.sky.it/mondo/2023/07/05/giorgia-meloni-polonia

5. Opinion | Ukraine Needs a Roadmap to NATO Membership ASAP. Режим доступу: https://www.politico.com/news/magazine/2023/07/05/ukraine-nato-open-letter-00104575

6. 2023 NATO Summit Vilnius Programme. Режим доступу: https://www.nato.int/cps/en/natohq/events_216418.htm?selectedLocale=en

Василь Гулай, доктор політичних наук, професор,

завідувач кафедри міжнародної інформації

Національного університету «Львівська політехніка» /

голова правління ГО «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту»

[email protected]

Схожі публікації

Залишити коментар