В Україні розглядають можливість повної заборони готівки

Введення повної заборони на готівкові платежі – таку можливість розглядає Україна. Це зробить її першою країною, яка повністю скасувала готівку. У разі її введення всі транзакції будуть здійснюватися тільки за допомогою банківських карт або P2P-переказів. Це зробить Україну першою країною, яка повністю відмовилася від готівки. Імовірно, цей крок може усунути 95% корупції.

Про це розповів Ростислав Шурма, заступник глави адміністрації президента України під час конференції з відновлення України (Ukraine Recovery Conference) в Лондоні, передає Україна Молода.

Пан Шурма заявив, що ідея все ще обговорюється і немає впевненості в тому, що її буде реалізовано.

“Ми обговорюємо. Я не можу сказати вам упевнено, що ми це зробимо. Ми це обговорюємо”, – сказав він.

Пропозиція зіткнулася з контраргументами з боку тих, хто стверджує, що вона порушить права людини. Однак прихильники вважають, що це може стати потужним інструментом у боротьбі з корупцією в Україні.

“Ми знаємо, що по цій темі йдуть обговореннями різними стейкхолдерами. Говорять про порушення прав людини. Ми вважаємо, що це буде дуже ефективним інструментом ліквідації 95 – 99% усіх випадків корупції в країні, якщо не буде ніякої готівки”, – зазначив чиновник.

Ростислав Шурма сподівається, що команда президента підтримає цю ідею і дасть їй добро. Очікується, що найближчими місяцями буде презентовано дорожню карту, яка визначатиме, буде введено заборону чи ні.

“Найближчими місяцями ми презентуємо дорожню карту, будемо ми це робити чи ні. Я вважаю, що рішення буде “так””, – підсумував заступник голови ОП.

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков заявив, що було б вигідно, щоб усі операції в Україні здійснювали виключно в гривнях. На його думку, це підвищить довіру населення до національної валюти і забезпечить її стабільність на довгі роки.

https://www.youtube.com/live/YpceMQ2Ttlc?feature=share

Якщо заборону буде введено, Україна стане першою країною з повністю безготівковою економікою. Однак чи стане вона першою країною, вільною від корупції, ще належить з’ясувати.

Попри протидію цій пропозиції, очевидно, що суспільство йде від готівкових платежів і переходить на онлайн-транзакції. Цілком імовірно, що в кінцевому підсумку фінансові розрахунки будуть повністю оцифровані, а готівка вийде з ужитку. Тим паче розвинені країни вже рухаються в цьому напрямку. Половина британців вважають, що готівка їм більше не потрібна. 

Залишається питання, чи готова Україна до таких змін? Важко уявити, щоб літні громадяни використовували P2P-перекази для оплати дрібних покупок на місцевих ринках. Однак сам факт виведення готівки з обігу, вочевидь, досить тривалий процес.

Слід зазначити, що, хоча безготівкова економіка потенційно може принести багато переваг, важливо ретельно зважити всі “за” і “проти”, перш ніж ухвалювати рішення. Дуже важливо забезпечити, щоб перехід був інклюзивним і щоб було вжито заходів для розв’язання потенційних проблем.

Схожі публікації

Залишити коментар