Нове ток-шоу «Українці за кордоном» у Празькій Криївці та на YouTube-каналі

від Стожари

Український письменник Анатолій Крат, який вже 17 років мешкає та працює в чеській столиці, розпочав у відомій своєю волонтерською діяльністю Празькій Криївці серію авторських ток-шоу «Українці за кордоном».

18 червня присутні мали змогу ознайомитися з останнім романом десятикнижжя київського письменника Олександра Балабка під назвою «Кімоно для Баттерфляй», що присвячений 150-річчю від дня народження славетної української співачки Соломії Крушельницької. Через серію запитань і відповідей перед учасниками заходу відкрилася завіса богемного життя співачки, сповнена злетів і падінь, радощів і страждань жінки, яка своїм талантом уславила Україну на цілий світ.

Натомість 22 червня до Празької Криївки завітала відома українська письменниця Антонія Цвід. Творчо працюючи в Берліні, вона видала у львівському видавництві «Піраміда» книгу письменницьких розвідок «Таємниці Тараса Шевченка. Неймовірні історії кохання». У рамках благодійного туру європейськими країнами, метою якого є підтримка поранених українських воїнів, які перебувають на реабілітації за кордоном, після Берліна і Парижа відвідала і Прагу.

Зібравши докупи резонансні версії біографів Шевченка, які часто не збігаються з офіційною думкою, авторка вирішила показати читачам живий, а не штампований образ дідугана у смушевій шапці. Крім того, вона кілька років провела в архівах, щоб докопатися до цілком ймовірного родоводу, який бере свій початок від самого… Тараса Шевченка. Наприкінці самої події Антонія Цвід порадувала присутніх авторським виконанням відомих і нових поезій.

Обидві події завершилися автограф-сесіями, а також наступного дня з’явилися у відеозапису молодого українця з Праги Сергія Петрова на популярному відеохостингу YouTube насамперед для тих, хто не мав можливості відвідати ці заходи. Крім того, і Олександр Балабко, і Антонія Цвід подарували міській книгозбірні Праги і Національній бібліотеці Чеської Республіки примірники своїх книг як для потенційних українських читачів, так і для чеських дослідників українського сліду на чеській землі.

Автор: Марина Поджарова, м. Прага.

Пан Анатолій Крат в діаспорі відомий також своєю громадською діяльністю, зокрема, і як колишній редактор «Украгазети», і як теперішній «хрещений батько» керованої ним Фейсбук-групи «Українці за кордоном», а також як один із авторів часопису української діаспори Чехії «Пороги».

Схожі публікації

Залишити коментар