Як ВПО й тим, хто повернувся з-за кордону, отримати ваучери на навчання?

від Стожари

Отримання нової роботи є одним з найбільш актуальних питань для переміщених осіб й тим, хто повернувся з-за кордону. Війна вплинула й на обсяги реєстрації безробітних. Серед зареєстрованих безробітних суттєво, збільшилась частка внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01.02.2023 року було офіційно зареєстровано в Україні 13,3 тис безробітних осіб яких мали статус ВПО (8% від загальної кількості безробітних).

Зокрема, 07.06.2023 в громадському центрі ХАБ-НовеЖиття – Громадська рада ВПО України пройшла інформаційна зустріч в якій взяли участь ВПО, представники релокованих ОГС та фахівці Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості. Під час зустрічі були обговорені наступні питання:

  • наявні вакансії;
  • як стати на облік в центр зайнятості;
  • які особливості реєстрації громадських організацій, які у майбутньому бажають працювати у напрямку сприяння працевлаштування населення та співпраці з центрами зайнятості.

Одне із питань яке найбільше цікавило учасників заходу це отримання ваучера на навчання. Ваучер – документ, на підставі якого здійснюється перепідготовка за робітничою професією, підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра або магістра за іншою спеціальністю, спеціалізація чи підвищення кваліфікації.

Як ВПО й тим, хто повернувся з-за кордону, отримати ваучери на навчання?

ВПО можуть отримати ваучери на навчання. Скориставшись такою можливістю, вони матимуть більше шансів працевлаштуватися за обраною спеціальністю. Наразі визначено 70 професій і спеціальностей, за якими можна отримати ваучер. Тобто документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Вказані категорії громадян можуть звернутися до центру зайнятості для отримання ваучера на навчання, якщо вони:

  • не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
  • не отримували ваучер раніше;
  • не проходили протягом останніх 3 років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту.

Вартість ваучера у 2023 році – 26 840 грн. Ваучер отримує людина яка не працює і не стоїть у нас на обліку. Переселенці до нас звертаються за консультаціями з різних питань, в тому числі щодо отримання ваучера на навчання. Тому ми вважаємо, що подібні зустрічі є дуже корисними для більшого інформування населення про можливості отримання роботи та перекваліфікації в нашому місті”, – зазначила одна із присутніх на зустрічі представниць вищевказаного центру зайнятості, фахівчиня з профорієнтації Оксана Гороховська.

З переліком професій і спеціальностей, закладів навчання, необхідних документів і процедурою видачі ваучерів та іншим можна ознайомитися за посиланням .

Схожі публікації

Залишити коментар