Як ВПО й тим, хто повернувся з-за кордону, отримати ваучери на навчання?

від Стожари

Отримання нової роботи є одним з найбільш актуальних питань для переміщених осіб й тим, хто повернувся з-за кордону. Війна вплинула й на обсяги реєстрації безробітних. Серед зареєстрованих безробітних суттєво, збільшилась частка внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01.02.2023 року було офіційно зареєстровано в Україні 13,3 тис безробітних осіб яких мали статус ВПО (8% від загальної кількості безробітних).

Зокрема, 07.06.2023 в громадському центрі ХАБ-НовеЖиття – Громадська рада ВПО України пройшла інформаційна зустріч в якій взяли участь ВПО, представники релокованих ОГС та фахівці Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості. Під час зустрічі були обговорені наступні питання:

  • наявні вакансії;
  • як стати на облік в центр зайнятості;
  • які особливості реєстрації громадських організацій, які у майбутньому бажають працювати у напрямку сприяння працевлаштування населення та співпраці з центрами зайнятості.

Одне із питань яке найбільше цікавило учасників заходу це отримання ваучера на навчання. Ваучер – документ, на підставі якого здійснюється перепідготовка за робітничою професією, підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра або магістра за іншою спеціальністю, спеціалізація чи підвищення кваліфікації.

ВПО можуть отримати ваучери на навчання. Скориставшись такою можливістю, вони матимуть більше шансів працевлаштуватися за обраною спеціальністю. Наразі визначено 70 професій і спеціальностей, за якими можна отримати ваучер. Тобто документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Вказані категорії громадян можуть звернутися до центру зайнятості для отримання ваучера на навчання, якщо вони:

  • не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
  • не отримували ваучер раніше;
  • не проходили протягом останніх 3 років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту.

Вартість ваучера у 2023 році – 26 840 грн. Ваучер отримує людина яка не працює і не стоїть у нас на обліку. Переселенці до нас звертаються за консультаціями з різних питань, в тому числі щодо отримання ваучера на навчання. Тому ми вважаємо, що подібні зустрічі є дуже корисними для більшого інформування населення про можливості отримання роботи та перекваліфікації в нашому місті”, – зазначила одна із присутніх на зустрічі представниць вищевказаного центру зайнятості, фахівчиня з профорієнтації Оксана Гороховська.

З переліком професій і спеціальностей, закладів навчання, необхідних документів і процедурою видачі ваучерів та іншим можна ознайомитися за посиланням .

Схожі публікації

Залишити коментар