Російські рейди на предмети мистецтва в Україні – це найбільше грабування скарбів з часів нацистів

від svit_admus

Останнім часом, світова преса все більше приділяє увагу злочинам російських окупантів щодо грабування та розкраданню культурних цінностей України, зокрема і пограбуванню Херсонського художнього музею.

Одну із статей, присвячених цій темі, написав Метью Кемпбелл для The Sunday Times. У Херсонському художньому музеї зробили короткий переклад цієї статті:

РОСІЙСЬКІ РЕЙДИ НА ПРЕДМЕТИ МИСТЕЦТВА В УКРАЇНІ — ЦЕ НАЙБІЛЬШЕ ГРАБУВАННЯ СКАРБІВ З ЧАСІВ НАЦИСТІВ (скорочений переклад)

Путін “намагається знищити історичну пам’ять українців”, стверджують куратори музею.

Багато скарбів, важлива частина культурної спадщини України, стали легкою здобиччю загарбницьких російських військ. Крім вбивств, зґвалтувань і пограбувань, вони розмародерили національні старожитності і твори мистецтва, що стало найбільшою справою розкрадання культурних цінностей з часів Другої світової війни.

Залишивши за собою шлейф розбитого скла та порожніх вітрин, солдати винесли безцінні скіфські прикраси, а також стародавні скульптури, картини, ікони та бюсти на мільйони фунтів стерлінгів.

Рейди в близько 30 музеях по всій країні очолили російські куратори, що експерти вважають систематичною спробою заволодіти культурними скарбами України.

«Накази надходять від когось досить високопоставленого в Кремлі, — сказав сер Ентоні Бівор, історик і автор книги «Росія: революція та громадянська війна». — Пропаганда Володимира Путіна полягає в тому, що України як країни не існує, це частина Росії, тому вони можуть хапати все, що завгодно». Роберт Сервіс, інший британський історик, описав мародерство як «спонсороване державою Росії» і додав: «Це відрізняється від того, як солдати крадуть речі».

Для українських чиновників пограбування є посяганням на культурну ідентичність їхньої країни, яке можна порівняти з нацистським. «Це цілеспрямована політика знищення історичної пам’яті українського народу, вона спрямована на приниження переможених», – заявив український археолог, скіфолог Національної академії наук України Олександр Симоненко.

«Ми ще не маємо точних цифр, але важлива частина культурної спадщини України була втрачена», — сказала Регіна Уль, німецький археолог, яка працювала на скіфських пам’ятках в Україні та чий Німецький археологічний інститут надав фінансування та матеріали для українських колег.

Перше пограбування культурних цінностей відбулося в березні минулого року, коли солдати під керівництвом російського експерта вилучили з Мелітополя сотні артефактів, у тому числі золоті скіфські прикраси.

Після пограбування Мелітополя російські війська взяли в облогу Маріуполь, інше південне місто, де загін військ у балаклавах з’явився в місцевому музеї, шукаючи картини Архипа Куїнджі.

Під час свого найбільшого пограбування, росіяни націлилися на два великі музеї в Херсоні, перш ніж відступити з південного міста через річку Дніпро в листопаді. Десятки військових перекрили вулицю в центрі міста. На штурм Херсонського обласного художнього музею, який здавався ретельно спланованим, приїхали п’ять великих вантажівок.

Протягом наступних кількох днів солдати в супроводі російських представників культури та місцевих колаборантів вивезли тисячі картин, поспіхом загорнутих у простирадла. Загалом, за даними української прокуратури, вони викрали понад 15 000 творів мистецтва, у тому числі роботи сера Пітера Лелі, голландця XVII століття, який був придворним художником Карла II.

Коли росіяни вперше увійшли до міста, Аліна Доценко, директорка музею з 1989 року, повідомила їм, що його колекцію давно вивезли, щоб провести ремонт. Принаймні якийсь час вони їй вірили. Тоді двоє музейників, що симпатизували росіянам, сказали їм, що вона збрехала — роботи все ще там.

Доценко викликали до російської комендатури, але їй вдалося втекти з міста. «Я знала, що якби я пішла на ту зустріч, то опинилася б у підвалі, заарештована», — сказала вона.

Повернувшись до Херсона після відходу росіян, вона з жахом оглядала свій розграбований музей: «Здавалося, ніби я божеволію, що мені сниться поганий сон. Мені було страшенно боляче бачити його таким порожнім, цей музей, який був моєю гордістю, моєю любов’ю, моїм життям».

Нацисти з такою ж відданістю грабували інші окуповані країни Європи, викрадаючи картини, кераміку, книги та релігійні скарби. Щоб не залишитися позаду, армія Йосипа Сталіна після вступу в Берлін наприкінці війни лютувала по музеях.

Сьогоднішні російські грабунки «дуже нагадують Червону армію в 1945 році», — сказав Бівор.

У деяких випадках нацисти виправдовували крадіжку мистецтва тим, що вони захищали його від пошкоджень під час війни. Саме таким виправданням користуються сьогоднішні російські мародери в Україні.

Багато картин, викрадених у Херсоні, згодом опинилися в музеї в Криму, півострові, який Росія захопила в України в 2014 році. Його директор Андрій Мальгін має тісні стосунки з Путіним, і одна з їхніх розмов свідчить про те, що інтерес останнього до культурних скарбів України датується роками. На зустрічі в 2014 році, коли Мальгін сказав російському лідеру: «В України немає ні грошей, ні бажання доглядати за речами і місцями, які є частиною нашої радянської, імперської, російської історії», Путін відповів: «Музеї там [в Україні та Криму] мають дуже багаті колекції, присвячені нашому героїчному минулому, нашій культурі та літературі».

За словами Мальгіна, 10 тисяч картин із Херсона зберігаються в Криму для їх «захисту».

Але тисячі інших експонатів із Херсонського краєзнавчого музею безслідно зникли. Також зникли сотні цінних книг із наукової бібліотеки міста.

Україна забила на сполох. Куратори та архівісти складають списки зниклих об’єктів, а Міжнародна рада музеїв у Парижі опублікувала «надзвичайний червоний список культурних об’єктів, які знаходяться під загрозою в Україні».

Він застерігає міжнародні музеї, аукціонні будинки та арт-дилерів не купувати предмети з регіону, «не провівши ретельного та ретельного дослідження їх походження».

Проте експерти не мають оптимізму щодо перспектив України повернути викрадені твори мистецтва чи археологічні скарби. «Втрати, боюся, непоправні, — сказав Симоненко. — Росіяни досі не повернули те, що вкрали з європейських музеїв у 1945 році»”.

Схожі публікації

Залишити коментар