Стали відомі імена переможниць премії Women in Arts. The Resistance

ООН Жінки в Україні та Український інститут 7 березня оголосили переможниць премії «Жінки в мистецтві. Опір» (Women in Arts. The Resistance).

Оголошення лауреаток відбулося 7 березня напередодні Міжнародного жіночого дня, повідомили в Міністерстві закордонних справ.

Цього року лауреатками премії у відповідних номінаціях стали:

  • Жінки у візуальному мистецтві  художниця, перформансистка, кураторка АЛЕВТИНА КАХІДЗЕ;
  • Жінки в музиці  композиторка, авторка симфонічної та камерної музики, голова Асоціації електроакустичної музики України АЛЛА ЗАГАЙКЕВИЧ;
  • Жінки в театрі  драматургиня, авторка проєкту “Witnessing U” НІНА ЗАХОЖЕНКО;
  • Жінки в кіно  кінорежисерка і сценаристка АЛІНА ГОРЛОВА;
  • Жінки в літературі  поетеса, літературознавиця, перекладачка ГАЛИНА КРУК;
  • Жінки в культурному менеджменті  мистецтвознавиця, кураторка, в.о. директора Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків ЮЛІЯ ВАГАНОВА;
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці й дослідженнях  культурологиня, редакторка АНАСТАСІЯ ПЛАТОНОВА;
  • Особлива відзнака (Special mention)  парамедикиня ЗСУ, очільниця медслужби Veteranka ЮЛІЯ СІДОРОВА (КУБА).

Цьогорічна премія пройшла під гаслом «Вогонь запеклих не пече». Організатори зазначають, що у 2023 році назва «The Resistance» (Опір) набула нового сенсу.

«Дуже важливо, що попри складний час повномасштабної війни, премія Women in Arts відзначає українських мисткинь і діячок культури. Росія веде геноцидну війну та намагається стерти українську культуру та ідентичність як такі, тому їхнє збереження та розвиток настільки важливі», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Під час церемонії нагородження лауреаток відбулася прем’єра Жіночого маніфесту «Ти є велика сила», створеного командою каналу MEGOGO LIVE. Це авторська пісня та відео, яка стала своєрідним саундтреком до премії Women in Arts. The Resistance.

Варто зазначити, Women in Arts – це незалежна премія, заснована у 2019 році Українським інститутом та ООН Жінки в Україні у рамках руху солідарності за ґендерну рівність HeForShe. Мета премії – звернути увагу на досягнення жінок, які працюють у сферах культури та мистецтва.

Схожі публікації

Залишити коментар