Стали відомі імена переможниць премії Women in Arts. The Resistance

ООН Жінки в Україні та Український інститут 7 березня оголосили переможниць премії «Жінки в мистецтві. Опір» (Women in Arts. The Resistance).

Оголошення лауреаток відбулося 7 березня напередодні Міжнародного жіночого дня, повідомили в Міністерстві закордонних справ.

Цього року лауреатками премії у відповідних номінаціях стали:

  • Жінки у візуальному мистецтві  художниця, перформансистка, кураторка АЛЕВТИНА КАХІДЗЕ;
  • Жінки в музиці  композиторка, авторка симфонічної та камерної музики, голова Асоціації електроакустичної музики України АЛЛА ЗАГАЙКЕВИЧ;
  • Жінки в театрі  драматургиня, авторка проєкту “Witnessing U” НІНА ЗАХОЖЕНКО;
  • Жінки в кіно  кінорежисерка і сценаристка АЛІНА ГОРЛОВА;
  • Жінки в літературі  поетеса, літературознавиця, перекладачка ГАЛИНА КРУК;
  • Жінки в культурному менеджменті  мистецтвознавиця, кураторка, в.о. директора Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків ЮЛІЯ ВАГАНОВА;
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці й дослідженнях  культурологиня, редакторка АНАСТАСІЯ ПЛАТОНОВА;
  • Особлива відзнака (Special mention)  парамедикиня ЗСУ, очільниця медслужби Veteranka ЮЛІЯ СІДОРОВА (КУБА).

Цьогорічна премія пройшла під гаслом «Вогонь запеклих не пече». Організатори зазначають, що у 2023 році назва «The Resistance» (Опір) набула нового сенсу.

Стали відомі імена переможниць премії Women in Arts. The Resistance

«Дуже важливо, що попри складний час повномасштабної війни, премія Women in Arts відзначає українських мисткинь і діячок культури. Росія веде геноцидну війну та намагається стерти українську культуру та ідентичність як такі, тому їхнє збереження та розвиток настільки важливі», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Під час церемонії нагородження лауреаток відбулася прем’єра Жіночого маніфесту «Ти є велика сила», створеного командою каналу MEGOGO LIVE. Це авторська пісня та відео, яка стала своєрідним саундтреком до премії Women in Arts. The Resistance.

Варто зазначити, Women in Arts – це незалежна премія, заснована у 2019 році Українським інститутом та ООН Жінки в Україні у рамках руху солідарності за ґендерну рівність HeForShe. Мета премії – звернути увагу на досягнення жінок, які працюють у сферах культури та мистецтва.

Схожі публікації

Залишити коментар