Долучайтеся до створення онлайн-бази текстів Нацкорпусу кримськотатарської мови !

У межах роботи над створенням Національного корпусу кримськотатарської мови вже опрацьовані 675 матеріалів понад 180 авторів.

Про це Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило в Телеграмі.

Збір друкованих та онлайн-джерел кримськотатарською мовою для створення Нацкорпусу триває вже 4 місяці. За цей час опрацьовані та внесені до каталогу 675 матеріалів понад 180 авторів. Це більш ніж 50 тисяч друкованих сторінок (40 мільйонів символів)”, – зазначили у відомстві.

Серед опрацьованого – твори відомих авторів, газети, журнали, підручники, наукові статті, міжнародно-правові документи тощо.

Найстаріший твір, за даними Мінреінтеграції, датований 13 століттям, найсучасніший – 21 століттям (2023 рік).

У каталозі вже представлені матеріали чотирма графічними системами, що використовувалися у кримськотатарській мові: арабською графікою, довоєнною латиницею, кирилицею та сучасною латиницею.

Долучитися до створення онлайн-бази текстів можуть всі охочі за посиланням.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив концепцію розвитку кримськотатарської мови на найближчі 10 років. Документ передбачає створення умов для ревіталізації мови, яка, згідно з класифікацією ЮНЕСКО, опинилася під критичною загрозою.

У вересні 2021 року Кабмін України затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латиниці.

У січні 2023 року Кабмін України створив Нацкомісію з питань кримськотатарської мови. Повідомляли, що її співголовами стануть віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, постпредка президента України в АР Крим Таміла Ташева й голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Раніше ми вже писали, що в Україні почали створення  онлайн-платформи для вивчення кримськотатарської мови.

Схожі публікації

Залишити коментар