Загроза зі Сходу: Україна та світ після 24/02/2023

від Стожари

Перші роковини початку широкомасштабної збройної агресії рф проти України 24 лютого 2022 року пройшли в тривожному очікуванні реакції країни-агресора. На щастя, песимістичні прогнози численних “експертів”, розповсюджувані чи не зі “швидкістю” світла в окремих вітчизняних пабліках не знайшли свого втілення у реальних погрозах кремлівського диктатора та його орди на східних та південних українських теренах.

Окреме занепокоєння тоді ж викликали анонсоване оголошення саме 24 лютого 2023 т.зв “мирного плану” лідером КНР Сі Цзіньпіном. Отже, Позиція Китаю складається з 12 пунктів:

  • Повага до суверенітету всіх країн – підтримка суверенітету та цілісності всіх країн незалежно від їхнього розміру та багатства
  • Відмова від менталітету Холодної війни. На думку Пекіна, “безпека однієї країни не повинна досягатися за рахунок інших, безпека регіону не повинна досягатися зміцненням чи розширенням військових блоків”, запобігання конфронтації блоків.
  • Припинення вогню між Росією та Україною.
  • Відновлення мирних перемовин
  • Вирішення гуманітарної кризи. Країни мають підтримати ООН у виконанні координаційної ролі в спрямуванні гуманітарної допомоги в зони конфлікту, сторони мають відмовитися від “політизації гуманітарних питань”.
  • Захист цивільних і в’язнів війни. Заклик суворо дотримуватись міжнародного гуманітарного права, уникати нападів на цивільних або цивільні об’єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, поважати права військовополонених. Китай підтримує обмін полоненими між Україною та Росією.
  • Забезпечення безпеки АЕС. Китай виступає проти збройних нападів на АЕС і підтримує МАГАТЕ у сприянні безпеки мирних атомних об’єктів.
  • Зменшення стратегічних ризиків. Китай виступає проти загрози або використання ядерної зброї, проти розробки чи використання хімічної та біологічної зброї.
  • Забезпечення експорту зерна. Китай виступає за функціонування Чорноморського зернового коридору.
  • Припинення односторонніх санкцій. Китай вимагає припинити “зловживання санкціями, ” які не є схваленими Радою Безпеки ООН – саме такі санкції діють проти Росії, оскільки Москва завжди може накласти вето на санкції, які намагаються запровадити проти неї.
  • Збереження безпеки промисловості та ланцюжків постачання. Китай закликає “протистояти використанню світової економіки як інструменту чи зброї в політичних цілях”, спільно сприяти пом’якшенню економічних наслідків.
  • Сприяння післявоєнному відновленню. Китай готовий долучитися.

Для порівняння мирний план, запропонований Володимиром Зеленським, складається з 10 пунктів. Він передбачає:

  • Радіаційна та ядерна безпека – виведення російських військ з Запорізької АЕС, передача її під контроль МАГАТЕ, припинення погроз ядерною зброєю.
  • Продовольча безпека – зробити зерновий коридор з України постійно діючим, розширення його на порти Миколаївської області, приєднання країн світу до ініціативи Grain from Ukraine для постачання зерна в країни Африки та Азії, які зіштовхнулися з продовольчою кризою.
  • Енергетична безпека – отримання Україною засобів ППО для захисту енергетичної інфраструктури, допомога у її відновленні, обмеження цін на російські енергоносії.
  • Звільнення всіх полонених та депортованих. Полонених мають звільнити за формулою “всіх на всіх”, Росія також має повернути всіх депортованих, зокрема, дітей.
  • Відновлення територіальної цілісності та світового порядку. Росія має підтвердити територіальну цілісність України в її кордонах 1991 року.
  • Виведення російських військ з усієї території України, припинення бойових дій, відновлення українського контролю над кордоном.
  • Правосуддя. Україна закликає світову спільноту створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії, механізм відшкодування збитків за рахунок російських активів.
  • Протидія екоциду. Росія має відшкодувати всі збитки, завдані українській природі – спалені ліси, забруднені хімічними речовинами та боєприпасами землі, затоплені вугільні шахти.
  • Недопущення нового нападу. Україна вимагає безпекові гарантії і розробку превентивних заходів, які запобігатимуть наступним російським нападам.
  • Завершення війни спеціальним договором.

Оприлюднення китайським зовнішньополітичним відомством “мирного плану”, який нібито має допомогти припиненню війни в Україні, викликало здебільшого скептичні коментарі. Помічник президента США Джейк Салліван заявив, що Китай взагалі міг би обмежитися одним пунктом свого мирного плану (із запропонованих 12), тобто повагою до суверенітету.

Україна не нападала на Росію, НАТО не нападало на Росію, США не нападали на Росію. Цю війну розпочав Путін”, – зазначив Джейк Салліван. Також досить різко висловилася і керівниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка зазначила, що “безмежна дружба” Китаю з Росією ставить під сумнів серйозність китайських пропозицій.

Цей план зрівнює агресора і жертву. У Пекіні навіть не намагаються дати оцінку діям Росії на українській території та пояснити, як переговорний процес може призвести до припинення війни та відновлення територіальної цілісності України.

У плані є пункти, які можуть допомогти не в припиненні, а в продовженні війни. Це насамперед ідея про необхідність скасування так званих “односторонніх санкцій”. У КНР вважають, що санкції можуть вводитися лише за рішенням Радбезу ООН. Але ця пропозиція робить постійних членів Радбезу, включно з Росією і самим Китаєм, фактично непідсудними і невразливими для будь-якого економічного впливу.

Зазначена вище адекватна міжнародна реакція та принципова позиція Президента України В. Зеленського звели нанівець наступні спроби обговорення т.зв китайського “мирного плану”, гаряче підтриманого рф та особисто самопроголошеним президентом Республіки Білорусь о. лукашенко.

Саме наступний візит 28 лютого-2 березня 2023 року лукашенка до КНР був наступним “планом Б”.

Так, олександр лукашенко та лідер Китаю Сі Цзіньпін 1 березня підписали пакет із 16 документів, які можуть сприяти обходу санкцій проти рф. Зокрема, підписані документи включають стратегію спільного білорусько-китайського промислового розвитку, документ про білорусько-китайське науково-технічне співробітництво на 2023-2024 роки та меморандум про взаєморозуміння щодо спільних проектів з використанням державних кредитів Китаю.

Лукашенко, ймовірно, також має намір цими угодами підтримати свої давні зусилля щодо розвитку китайського економічного впливу в Білорусі, щоб застрахуватися від російського інтеграційного тиску.

На думку експертів ISW, ці заходи у кращому разі відстрочать кампанію Росії із забезпечення повного економічного контролю над Білоруссю. Низка документів також стосується китайсько-білоруської торговельно-економічної співпраці. Лукашенко раніше вже висловлював підтримку розширенню економічної присутності Китаю у Білорусі.

Проте реальний зміст документів, особливо тих, що стосується військово-технічної співпраці, стане очевидним в найближчі місяці, коли рф за посередництва Білорусі потребуватиме китайського озброєння для ведення війни проти України, коли розпочнеться весняний контрнаступ ЗСУ.

І цьому зв՚язку знову показовою є оперативна та жорстка реакція проукраїнської коаліції на світовій арені.

Китайська влада роздратована через те, що інформація щодо переговорів про продаж зброї Росії стала оприлюдненою, і звинувачує у витоку Кремль. Про це пише The Economist. Зокрема, видання із посиланням на чиновника Євросоюзу, який знайомий із цим питанням, повідомляє, що офіційний Пекін роздратований витоком, як там упевнені, з Кремля інформації щодо переговорів про продаж зброї.

Китай категорично наполягав, щоб будь-яка підтримка, яку він надає Кремлю, залишалася суворо конфіденційною, оскільки розголос підриває претензії Пекіна на “збереження нейтралітету”. Там також зауважили, що “мирну ініціативу” Китаю було відхилено союзниками України, зокрема через витік інформації про можливі постачання зброї Росії, на тлі якої ініціатива Пекіна виглядала лицемірством

Водночас Захід, зазначає The Economist, поки що цілком упевнений у тому, що Китай у ситуації, що склалася зараз, не почне реальні постачання зброї Кремлю. Зокрема відповідні запевнення від китайського топ-дипломата Ван І 18 лютого отримав верховний представник ЄС Жозеп Боррель . Президент США Джо Байден також заявляв, що “не чекає великої ініціативи з боку Китаю щодо постачання зброї Росії”.

У разі продажу китайської зброї Росії, Євросоюз буде готовий ввести санкції проти КНР, адже це стане для Європи “червоною лінією”. Про це повідомляє Reuters з посиланням на європейського високопосадовця.

Підсумовую, можна обґрунтовано припускати, що спорадична військово-технічна співпраці КНР з рф за посередництва режиму лукашенка, зокрема постачання високотехнологічних компонентів для озброєння залишків колись “другої армії світу” триватиме, але на широкомасштабне надання техніки та боєприпасів росії Пекін не наважиться не стільки через страх перед санкціями, як з огляду на те, що китайська економіка активно виходить із стану кількарічної постковідної рецесії, а отже її потрібні великі ринки збуту, особливо США та держав ЄС, ризикувати втратою/обмеження доступу до яких було б не в бізнес-інтересах правлячого китайського режиму.

Джерела:

1. Гончаренко А. Візит Лукашенка до Китаю: ISW пояснив, чому ця поїздка вигідна Путіну. Режим доступу: https://tsn.ua/svit/vizit-lukashenka-do-kitayu-isw-poyasniv-chomu-cya-poyizdka-vigidna-putinu-2276200.html

2.Ерман Г. “Мирний план” від Китаю. Кому він вигідний, Україні чи Росії. Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/articles/c51l5yp45kwo

3. Китайська дилема. Чи може Пекін постачати зброю Росії і яку саме? Розмірковує The Economist. Режим доступу: https://forbes.ua/war-in-ukraine/kitayska-dilema-postachati-chi-ne-postachati-zbroyu-rosii-rozmirkovue-the-economist-03032023-12136

4. Пекін звинувачує Кремль у витоку інформації щодо переговорів про постачання зброї – The Economist. Режим доступу:https://news.liga.net/ua/politics/news/pekin-vinit-kreml-v-utechke-informatsii-pro-peregovory-o-postavkah-orujiya-the-economist

5. Портніков В. Хитрий “мирний план” Китаю. Чому Росія зраділа пропозиції КНР і що потрібно Путіну. Режим доступу: https://focus.ua/uk/opinions/552232-hitryy-mirnyy-plan-kitaya-pochemu-rossiya-obradovalas-predlozheniyu-knr-i-chto-nuzhno-putinu

6. Якщо Китай поставить зброю Росії, це буде абсолютно“ червоною лінією” для Євросоюзу – Reuters. Режим доступу: https://zn.ua/ukr/war/jakshcho-kitaj-postavit-zbroju-rosiji-tse-bude-absoljutno-chervonoju-linijeju-dlja-jevrosojuzu-reuters-.html

Василь Гулай, доктор політичних наук, професор,

завідувач кафедри міжнародної інформації

Національного університету «Львівська політехніка» /

голова правління ГО «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту»

[email protected]

Схожі публікації

Залишити коментар