За рік війни українські IT-компанії залучили $1 млрд інвестицій

За рік війни українські IT-компанії залучили приблизно $1 млрд венчурних інвестицій. Переважно інвестиції були від іноземних компаній.

Про це повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков в інтерв’ю Інтерфакс Україна.

«Чітко цифру не назву. Можу припускати, що до $1 млрд минулого року доходила цифра венчурних інвестицій в IT навіть в умовах повномасштабної війни», — сказав пан Борняков.

За його словами, від початку війни інтерес венчурних інвесторів до сектора різко знизився, проте влітку активність відновилася. Зокрема, було засновано Blue&Yellow Heritage Fund (перший венчурний фонд американської компанії Venture Capital для роботи з українськими IT-проєктами) на $50 млн.

Також відомо про кілька зарубіжних фондів, готових інвестувати понад $10 млн кожен, додав заступник міністра.

Приблизно $15 млн вдалося залучити як гранти й донати. Майже $0,5 млн грантової підтримки надали партнери з USAID CEP, WNISEF, GIST, EIT Raw materials, YEP.

У приблизно $40 млн від початку повномасштабної війни оцінює свій внесок Google, гранти сервісами надавали також Microsoft і Amazon.

До трьох напрямів, що викликають найбільший інтерес в інвесторів, за словами Борнякова, входять:

Нагадаємо, Європейський Союз виділяє €17,4 млн на цифровізацію та запускає проєкт «Цифрова трансформація для України» (DT4UA).

Схожі публікації

Залишити коментар