Фінляндія виділила €5 млн на підтримку експорту українського зерна

Фінляндія виділила 5 мільйонів євро на підтримку експорту українського зерна.

Про це повідомили на сайті уряду країни.

Кошти надійдуть на рахунок Всесвітньої продовольчої програми (WFP), яка підтримує впровадження зернової ініціативи. Зазначається, що в такий спосіб Фінляндія профінансує закупівлю українського зерна, його обробку та транспортування до країн Африки.

«Фінляндія підтримує як Україну, так і країни, які постраждали від продовольчої кризи. Україна отримає необхідний дохід, а країни, які страждають від дефіциту зерна та високих цін, отримають вкрай необхідне зерно», – заявив міністр розвитку співробітництва та зовнішньої торгівлі Вілле Скіннарі.

В уряді також наголосили, що реалізація «зернової угоди» стабілізує світові ціни на продовольство. До того ж Фінляндія підтримала реалізацію угоди ще торік, профінансувавши постачання зерна з України до Сомалі.

Варто зазначити, зернову угоду  Україна підписала  із Туреччиною та ООН 22 липня 2022 року. У документі йдеться про розблокування експорту українського зерна. Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм наголосив, що підписання угоди – це не «жест доброї волі» росіян, а вимушена поступка, на яку окупанти були змушені піти після того, як ЗСУ вибили їх з острова Зміїний.

Угода України укладена саме з Туреччиною і ООН, а не з Росією. Росія зі свого боку підписала аналогічний договір. Угода передбачає, що контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, крім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде.

Чому це важливо – Україна є одним із гарантів продовольчої безпеки в світі й ключових гравців на міжнародному зерновому ринку. У 2021 році Україна зібрала рекордний урожай – 106 млн тонн олійних та зернових культур. Це абсолютний максимум за всю історію нашої держави.

Однак через російське вторгнення та блокування портів український експорт фактично було заблоковано. Частково зерно вдавалося експортувати суходолом до Польщі, а після звільнення Зміїного з’явилася можливість для використання гирла Дунаю. Однак цього було замало. За оцінками фахівців, злочинні дії російських окупантів з блокування наших портів могли спричинити глобальну продовольчу кризу, яка б залишила на межі голоду 18 мільйонів людей.

Нагадаємо, Упродовж 2022-го року Україна розширила міжнародні ринки збуту та почала експортувати продукцію тваринного походження до 12 країн світу.

Схожі публікації

Залишити коментар