Жінки, дівчата в науці – виграють суспільства, світ / Women, girls in science – society and the world will win

від Стожари

Щорічно 11 лютого за підтримки ЮНЕСКО та спеціальної структури ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок, в інтересах сприяння повноцінному та рівному доступу жінок та дівчат до участі в науці відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці (International Day of Women and Girls in Science) – міжнародний день ООН, присвячений незмірно важливій ролі жінок та дівчат у науці.

Згідно з нещодавнім дослідженням організації CRDF Global (Civilian Research & Development Foundation, Фонд цивільних досліджень та розвитку США), яке охопило понад мільйон учнів середніх і старших класів у світі, дівчата випереджають хлопців у навчанні за STEM-дисциплінами (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics) та досягають кращих результатів на олімпіадах: 56% дівчат, які навчаються у середній школі в розвинених країнах, висловлюють бажання податись у сферу STEM. Таким чином, цілеспрямована реклама наукового фаху для жінок (за умови гідної оплати) працює і з кожним роком набирає дедалі більших обертів. Примітно, що наука належить до п’ятірки найпопулярніших спеціальностей, про які мріють дівчата. У старшій школі кількість налаштованих на неї учениць сягає 63%, а потім починає зменшуватись і падає до 42% серед 20-річних. Річ не в тім, що дівчата і хлопці різні. Жінки відповідальніші, старанніші, готові працювати більше. І саме у цьому контексті доречно згадати відоме висловлювання Маргарет Тетчер (71-й прем’єр-міністр Великої Британії (у 1979-1990 роках): – “Ніколи не здавайся і ти побачиш як здаються інші”.

11.02.2023 у Львові з нагоди Міжнародного дня жінок та дівчат у науці відбувся науковий круглий стіл “Терапевтичний ресурс культури та мистецтва”. В заході взяли участь орієнтовно 40 учасників – науково-педагогічних працівників, дослідників, студентів та магістрантів українських ВНЗ – Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Київського національного університету культури і мистецтва та установ Західного наукового центру НАНУ і МОНУ. До організації заходу долучилися – Західний науковий центр НАН України і МОН України, Кафедра соціальної роботи, управління та суспільних наук Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Громадська організація «Львівський аналітичний дім».

Цьогорічне святкування Міжнародного дня жінок та дівчат у науці відбувається в умовах військового стану, спричиненого жорстоким вторгненням РФ в Україну. Водночас воля жінок у здобутті рівних громадянських, політичних прав проявлялась здебільшого у вкрай несприятливих історичних умовах. Результатом декількох “хвиль фемінізму” стала повноправна участь жінок у суспільно-політичній, культурній, науково-освітній, медичній сферах більшості цивілізованих країн світу. Впродовж 19-21 ст.ст. українські жінки на рівні з чоловіками брали і продовжують брати активну участь у збройній боротьбі за українську державу, модерну українську культуру, розвиток української науки та охорони здоров’я.

Важливо, що сьогодні у захисті України беруть жертовну участь 10% українок-воїнів, страждаючи від бойових поранень, жорстокого поводження у російському полоні. Серед загиблих у захисті незалежності України – жінки. Є жінки нагороджені посмертно званням Герой України.Вшановуючи непересічний суспільний внесок жінок та дівчат у розвиток суспільства, вітаємо усіх, зокрема і тих, хто вимушено перебуває поза межами країни (надіємось, що тимчасово!), з Міжнародним днем жінок та дівчат у науці!

Також з привітальним словом з нагоди Міжнародного дня жінок і дівчат у науці через сайт Національної академії наук України звернувся Президент НАНУ академік Анатолій Загородній, у якому він відзначив, що свято покликане ще раз нагадати всім про те, яку важливу роль жінки відіграють у науковій і технологічній спільноті. Детальніше зі зверненням А. Загороднього пропонуємо ознайомитися за посиланням – https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9823 .

Друковані матеріали учасників наукового круглого столу “Терапевтичний ресурс культури та мистецтва” (11.02.2023, Львів), присвяченого Міжнародному дню жінок і дівчат у науці, на початку березня п.р. будуть розміщені на сайті додатково.

Євгеній Захарчук,

Олег Лозинський

(підготовлено за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ, ГО “Україна-Європа-Світ”, ГО “Львівський аналітичний дім”)

13.02.2023

Схожі публікації

Залишити коментар