Українські переселенці поступово відпрацьовують допомогу, виплачену з бюджету Чехії

від Стожари

Після 24 лютого минулого року всі країни Європейського Союзу (і не тільки) у перший же день відкрили свої кордони для українських громадян, які шукали безпечного притулку і захисту від раптової війни. Сотні тисяч біженців прийняла також і Чеська Республіка, незважаючи на те, що вона за територіальним критерієм належить до так званих малих країн Європи. А відтак бюджет цієї країни зазнав незапланованих витрат. Серед частини пересічних чеських громадян навіть почали ширитися побоювання, що приїзд до країни великої кількості біженців негативно позначиться на їхньому добробуті.

Однак, на думку режисерки і продюсерки родом із Закарпаття Оксани Мойсенюк, яка вже 14-й рік живе і працює в Празі, перебування українців позитивним чином позначилося на чеській економіці.

«Українські мігранти відомі у світі як працьовиті та незалежні люди. Тому вони не хочуть обмежувати себе державною допомогою, нехай навіть з добрих намірів, натомість прагнуть бути самостійними: завзято вчать чеську мову, щодня шукають у базі даних із кількома сотнями тисяч легальних вакансій роботу, і як наслідок – починають працювати і сплачувати податки в Чехії», – розповідає Оксана.

Як приклад, вона наводить історію Ірини – однієї зі ста тисяч працевлаштованих на чеській землі українок, яка стала героїнею двох відеороликів, знятих в рамках соціальної реклами у співпраці з Міністерством праці та соціальних питань Чеської Республіки. Це лише один з багатьох напрямків широкої інформаційної кампанії, яка має на меті пояснити вимушеним переселенцям, на що вони можуть претендувати у Чехії, де знайти потрібну інформацію, де шукати роботу та куди звертатися з різноманітними питаннями.

Пані Ірина приїхала до чеської столиці з містечка Пологи, що в Запорізькій області. Її родина була в окупації з 2 березня 2022 року, коли в місто увійшли російські війська. На автовокзалі, де Ірина раніше працювала, окупанти облаштували собі один зі штабів, а частина з них оселилася в будинку сусідів Ірини.

На початку квітня героїні разом із 17-річним сином вдалося виїхати до Чехії, а чоловік залишився вдома. Син Ірини наразі інтенсивно вивчає чеську мову на курсах від  Карлового університету, щоб навесті вступити у чеський виш на інформатику. З батьком і чоловіком зв’язку дуже часто немає тижнями. 

ВІДЕО: ЯК ШУКАТИ РОБОТУ – ІСТОРІЯ ІРИНИ / JAK HLEDAT ZAMĚSTNÁNÍ – PŘÍBĚH IRYNY

«Опинившись у Чехії через російську агресію проти України, я майже відразу скористалася можливостями місцевого ринку праці, – ділиться в одному з відеороликів своїм досвідом пані Ірина. – Понад пів року я працюю санітаркою у будинку для людей похилого віку. Я вже опанувала основи чеської мови, тому почала думати про курси підвищення кваліфікації. На сайті уряду праці я переглянула необхідну інформацію. Вона є і українською мовою. Та про всяк випадок ще зателефонувала на гарячу лінію, де зі мною розмовляли також рідною мовою. Працівниця порадила, до якого відділення служби зайнятості звернутися, та нагадала години роботи».

Втім, продовжує далі Оксана Мойсенюк, Бюро праці Чеської республіки надає низку інших послуг українським громадянам. Щонайменше це чотири основні опції, тому якщо у вас виникнуть додаткові запитання щодо роботи в Чехії, не бійтеся звертатися до служби зайнятості. Так, якщо ви у пошуках роботи, ви можете скористатися базою легальних вакансій. Якщо ви вже працюєте, але прагнете професійного росту – Бюро праці може порадити вам курси для підвищення кваліфікації та може оплатити ці курси. Також служба зайнятості може оплатити вам перекваліфікаційний курс чеської мови. І саме Бюро праці виплачує гуманітарну допомогу тим, хто має на неї право. Причому для цього ви не мусите приходити фізично, достатньо подати заявку онлайн, тобто здійснити відповідні дії в Інтернеті в режимі реального часу.

«Головне, що таким чином вдається заощадити масу вільного часу, який можна потім присвятити дітям. Адже не секрет, що більшість українських біженців – це матері з дітьми, – коментує свою героїню Оксана Мойсенюк. – Кажуть, що факти – вперта річ. За попередньою інформацією, жінки становлять близько 70% українських робітників, що стали на облік з початку війни. А знаєте скільки українські біженці, які офіційно працевлаштувалися в Чехії, сплатили 2022 року до державної системи соціального забезпечення? Майже 8 мільярдів чеських крон! Отже, допомога, яка була виплачена з державного бюджету, поступово повертається. І це не мої слова. Про це офіційно цими днями повідомив журналістам після чергового засідання уряду чеський міністр праці та соціальних справ Маріан Юречка. Чому поступово? Бо витрати чеського держбюджету, пов’язані з підтримкою біженців з України, станом на кінець минулого року сягнули 18,6 мільярда чеських крон. З них 3,2 мільярда крон – це дотації на житло, призначені для тих, котрі запропонували свої житлові приміщення українським біженцям».

Як би там не було, але війна в Україні, на жаль, триває. Тому чеський уряд нещодавно ухвалив рішення продовжити режим тимчасового захисту для українців ще на один рік – до березня 2024 року. Крім того, дедалі більше українських громадян, які не мали наміру виїжджати з України, зважуються на це. А отже попереду в Оксани Мойсенюк та її команди у співпраці з чеським Міністерством праці та соціальних питань буде чимало нових інформаційних проєктів. Бо як справедливо зазначив свого часу міжнародний банкір, бізнесмен і фінансист Натан Маєр Ротшильд: «Хто володіє інформацією, той володіє світом».

Анатолій КРАТ,

Прага.

Схожі публікації

Залишити коментар