Діаспорянин Григорій Степанець заповів мільйони $ ЗСУ та українським ВНЗ

Ім’я американця українського походження Григорія Степанця стало відомим завдяки виданню The New York Times. Журналісти з’ясували, що благодійник заповів мільйон доларів Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному. Згодом стало відомо, що ще $2 млн отримав Український католицький університет, ще 2 мільйони доларів Степанець заповів Києво-Могилянській академії.

Про це пише The New York Times.

«Командувач української армії генерал Валерій Залужний цього місяця пожертвував військовим 1 млн доларів зі спадку, який він отримав від українського американця Григорія Степанця. У військовій пресслужбі факт пожертви підтвердили», – йдеться у матеріалі американського видання.

Загалом публікація була присвяченена благодійності в Україні. Журналісти виявили, що українці пожертвували на армію майже 500 млн доларів.

Видання пише, що торік 22,3 млрд грн або близько 500 млн доларів українці пожертвували безпосередньо на потреби армії. Це були серед інших підприємці та фізичні особи.

Зокрема фонд «Повернись живим» зібрав для військових 5,3 млрд грн або 132 млн доларів, а благодійний фонд Сергія Притули зібрав 3,5 млрд грн або 87 млн доларів. 

Варто зазначити, пан Григорій Степанець був 1938 року народження. Його батько воював у Другій світовій війні та загинув у жовтні 1941 року. Маленького Григорія разом з матір’ю евакуювали на Урал, утім після закінчення війни вони повернулися до Вінниці. Там хлопець закінчив школу та готувався до вступу.

У 1956 році йому вдалося вступити до Московського державного університету імені М.В. Ломоносова, де отримав ступінь магістра з математики, а також ступінь магістра з хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії. Чоловік вільно володів українською, російською, німецькою, італійською та англійською мовами.

Як пише УП, після здобуття освіти Степанець влаштувався на роботу в Москві до науково-дослідного інституту. Згодом він підписав листа на підтримку дисидентів і невдовзі був звільнений радянською владою за сфальсифікованим приводом. Пізніше його переслідувало КДБ, через що Григорій вже не міг працювати. Подав заявку на отримання виїзної візи, але йому відмовили.

Ситуація змінилася лише після приходу до влади Горбачова, тоді Степанець отримав дозвіл виїхати з Радянського Союзу.

У 1989 році він приїхав до США і почав працювати розробником програмного забезпечення в Microsoft у Редмонді, штат Вашингтон. Разом із іншим розробником програмного забезпечення вони винайшли патент, переданий Microsoft на декодування кодів даних змінної довжини.

У своєму заповіті українець Григорій Степанець щонайменше тричі згадав про свою батьківщину. Один мільйон доларів благодійник заповів Головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному. За словами генерала, у такий спосіб Степанець вочевидь хотів підтримати наше військо.

«Я все своє життя віддав Збройним Силам. І не мав жодного сумніву, що повинен робити зі спадком. Остання воля пана Григорія, очевидно, полягала в тому, щоб підтримати в моїй особі українське військо. Вдячний всім, хто допомагає Збройним Силам України. І вдячний своїй родині за розуміння», – розповів Залужний у коментарі Українській правді.

Ще два мільйони від Григорія Степанця отримав Український католицький університет. Коментуючи цю пожертву у виші зазначили, що раніше не були знайомі із благодійником. Вочевидь, американець дізнався про навчальний заклад зі ЗМІ та вирішив підтримати його роботу.

Також журналісти повідомляють, що ще 2 мільйони доларів Степанець заповів Києво-Могилянській академії.

Нагадаємо, у місті Золотоноша на Черкащині підприємець Володимир Магайський, який прикрасив свій будинок муралом із козаком, вирішив обміняти його на 10 позашляховиків для ЗСУ.

Схожі публікації

Залишити коментар