В Острозькій академії реалізували грантовий проєкт із діджиталізації стародруків

від Стожари

Нещодавно було підведено підсумки реалізації грантового проєкту «Збереження та діджиталізація стародруків та рідкісних книг із колекцій Національного університету “Острозька академія”». Його автори та виконавці – співробітники Музею історії Академії та Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара.

Проєкт профінансовано зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина та Goethe-Institut. Крім цифровізації цінних видань було закуплено обладнання для створення правильних мікрокліматичних і безпечних умов їхнього зберігання. Електронні копії книг будуть доступні в режимі вільного доступу на спеціальному веб-ресурсі “Pro libris”. Загалом було опрацьовано 40 цінних і рідкісних видань із колекцій Острозької академії.

Перебіг роботи над проєктом активно висвітлювався в ЗМІ, зокрема в щоденній всеукраїнській газеті «День», острозькій міській газеті «Замкова гора», медіаресурсах «Горинь.інфо», «Район.Історія». Якісний фото- та відеоконтент було підготовлено завдяки команді громадської організації “Town Image Studio”.

У межах проєкту також було оцифровано низку цінних видань діаспоріани, які зберігаються в бібліотечних фондах Інституту досліджень української діаспори НаУОА. Їхні описи систематично публікуються на сторінці Інституту в Facebook.

«Збереження історичної спадщини української діаспори є одним із ключових завдань нашого Інституту. У нас досить потужна бібліотека, яка також містить колекції наукових інституцій, громадських організацій та приватних осіб. Я сподіваюся, що після завершення проєкту ми продовжимо сканування наших рідкісних видань і вони будуть доступні читачам, науковцям й збережені для наступних поколінь, що особливо актуально в умовах російсько-української війни», – зазначає директорка Інституту Алла Атаманенко.

Процес опрацювання раритетних і рідкісних видань та підготовки їхніх цифрових копій буде продовжено в подальшому.

Схожі публікації

Залишити коментар