Українців в польському Любліні запрошують на акцію з виготовлення окопних свічок для українських військових

від Стожари

Українці в Любліні організували акцію виготовлення окопних свічок, які далі передадуть українським військовим.

Для цього в місті збираються залізні бляшанки з-під консервів або корму для тварин, рештки свічок, віск, парафін та цупкий, багатошаровий картон.

Прості у виготовленні свічки – бляшанка заповнена картоном та парафіном – є гарним джерелом тепла і дозволяє не тільки зігріти руки, а також підігріти їжу або воду на чай. Одна свічка, залежно від розміру, горить від однієї до кількох годин.

Збірка необхідних матеріалів триває до 20 січня за адресою вул. Зелена / Zielona 20. Пункт прийму працює з 10:00 до 14:00 у понеділок, середу й п’ятницю та з 14:00 до 18:00 у вівторок та четвер.

Збирають рештки свічок, парафін та віск, багатошаровий цупкий картон та залізні бляшанки з-під їжі. «З-під консервованого горошку, кукурудзи, фруктів, риби. Всі бляшанки знадобляться. Тут немає води, тому все банки повинні бути чисті та без паперових етикеток», – пояснюють організатори збірки.

На завершення збірки відбудеться українсько-польська акція: всі охочі зможуть долучитись до процесу виготовлення свічок. Подія відбудеться у суботу, 21 січня на Литовській площі з 12:00 до 16:00. Акція супроводжуватиметься продажем маленьких символічних окопних свічок та різноманітними виступами. Зібрані кошти підуть на допомогу ЗСУ.

В суботу також відбудеться благодійна екскурсія українською мовою про свічкарів, свічки, свічники та все, дотичне до теми свічкарства. Екскурсовод – люблінський історик та краєзнавець Володимир Дишлевук. Місце збору – вхід до Люблінського замку. Початок об 11:00. Реєстрація не потрібна; запрошують усіх охочих. Умова участі – благодійний внесок на придбання парафіну (можна вносити після екскурсії).

Одночасно з цим адміністрація міста Люблін проводить свою збірку свічок під гаслом «Світло з Любліна». «Ми розпочинаємо збір свічок, щоб дати світло і зігріти людей позбавлених електрики. Дари потраплять в ті регіони України, де внаслідок російських обстрілів була пошкоджена критична інфраструктура і немає світла», – йдеться в дописі на офіційній сторінці Любліна у Facebook.

Збирають білі, універсальні свічки без скла. Їх можна приносити до 15 лютого до всіх міських шкіл та дитсадків, а також до будівель міських адміністрацій.

Окопна або, як її ще називають, бліндажна свічка – це бляшанка з картоном, в яку залили віск чи парафін. Залежно від розміру вона може горіти від двох з половиною до п’яти годин. В Україні такі свічки виготовляють не перший рік, а цьогоріч їх роблять і по всій Польщі для українських військових.

Схожі публікації

Залишити коментар