Міжнародні компанії, що продовжують діяльність в Росії, безпосередньо фінансують російський тероризм та геноцид в Україні / International companies operating in Russia directly finance Russian terrorism and genocide in Ukraine

від Стожари

Анотація: розглянуті деякі аспекти і наслідки діяльності міжнародних компаній, що продовжують роботу в форматі російської терористичної економіки. / Abstract: some aspects and consequences of the activities of international companies that continue to work in the format of the Russian terrorist economy are considered.

Бойові дії та теракти з боку Росії суттєво гальмують відновлення української економіки. Підприємства усіх галузей й логістичні об’єкти зазнали масштабних руйнувань та мають проблеми зі збутом продукції, у т.ч. за кордон. В останній період енергетичні та цивільні об’єкти стали основними цілями російських ракет й інших засобів смертельного ураження. Перебої з електроенергією та постійні обстріли московитами населених пунктів з мирним населенням ускладнюють діяльність установ життєзабезпечення та критичної інфраструктури України.

Понад те, бізнес і населення дедалі більше пристосовуються до життя в умовах війни. Українці повертаються в рідні міста після їх звільнення та облаштовують побут, а підприємства налагоджують виробництво і шляхи постачання товарів. Завдяки цьому економіка України оговтується від шоку. Хоча обсяги виробництва зараз помітно нижчі, ніж були до війни, проте ситуація є значно кращою у порівнянні з тією, що була навесні 2022.

Демонстрація в підтримку України. Лос-Анджелес, Каліфорнія (США), 26.02.2022. Джерело: https://ua.depositphotos.com .

Важливо зазначити, що санкції є дієвим механізмом впливу на Росію і тих, хто підтримує керівний режим у країні-агресорі. Станом на сьогодні російська федерація є найбільш підсанкційною країною світу. З початком повномасштабної військової агресії РФії (24.02.2022) Україна постійно наполягає на введенні санкцій, що змогли б прямо зупинити фінансову підтримку кремлівського режиму, за допомогою якої країна-агресор має змогу здійснювати дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності, суверенітету й незалежності. І поступово, але системно санкції відокремлюють росію і відправляють її на задвірки цивілізованого світу. Так, навіть центробанк РФії наприкінці 2022 року спрогнозував суттєве погіршення економіки рашистів і у наступних кварталах, що відновлення не варто чекати до кінця другої половини 2023 року (ще досить оптимістично! – авт.).

Cанкції відокремлюють росію, відправляють її на задвірки цивілізованого світу. Зображення ілюстративне, https://uifuture.org .

Ситуація в РФії ускладнюється також зниженням постачання енергоносіїв до Європи. За даними Міжнародного енергетичного агентства, росія забезпечує орієнтовно 11% світового видобутку нафти і посідає за ним третє місце у світі (на першому місці США, на другому – Саудівська Аравія). А найбільше РФія отримала за експорт нафти та нафтопродуктів у 2013 – $281,3 млрд.

У червні 2022 року ЄС прийняла шостий пакет санкцій проти росії, який містить заборону купівлі-продажу, імпорту або транспортування морської сирої нафти та деяких нафтопродуктів з росії до ЄС. Зазначені обмеження вступили у дію 05.12.2022, обмеження для інших продуктів переробки нафти вступають у дію 05.02.2023 (довідково: на тлі введення ембарго на нафту з РФ, морський експорт сирої нафти різко скоротився на 1,86 млн барелів на день, на 54% – до 1,6 млн. 03.12.2022 Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується з Росії, на рівні 60 доларів США за барель. Станом на грудень 2022 року Радою ЄС введено вже дев’ять пакетів економічних та індивідуальних санкцій у зв’язку з російською військовою агресією проти України). До вторгнення московити постачали до ЄС морським транспортом майже 90% нафти та нафтопродуктів. Тому експертами очікується обвал прибутку росії у цій сфері. Також РФія має безліч нафтопереробних заводів, які знаходяться переважно у Західному Сибіру, і для великої кількості росіян у цій частині робота на нафтопереробному заводі – це лише єдина постійна можливість заробити собі на життя. Тому слід очікувати, що ці заводи вже зіткнулись з проблемою, куди збути свою продукцію і як виплачували зарплати у такій ситуації.


Експерти очікують обвал прибутку росії у галузі нафти та нафтопродуктів, що спричинений повномаштабною російською агресією проти України 24.02.2022. Зображення ілюстративне, джерело: https://ua.depositphotos.com

В контексті санкційної політики глобального рівня та її дієвості щодо мінімізації і нейтралізації дій російського агресора, особливо важливим є виконання міжнародними компаніями їх попередніх корпоративних намірів, заяв тощо щодо виходу з ринку РФ (зокрема, Bosch, Gorenje, Huawei, Raiffesenbank, Yves Rocher, METRO, ADEO GROUP та Leroy Merlin, Bonduelle, Lacoste, ін.). Бо станом на даний час існують підстави вважати, що зазначені й низка інших промислових, технологічних, фінансових, харчових гігантів світового рівня продовжують через податки наповнювати бюджет РФії й кремлівської влади, яка таким чином підживлюється від міжнародних установ фінасовими вливаннями і надалі скоює терористичні атаки, у т.ч. стосовно мирних мешканців, на українській території.

10 січня 2023 року Національний банк України (НБУ) оприлюднив свою офіційну позицію – міжнародні банки повинні нарешті реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку. “НБУ неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території рф та білорусі. Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole. Проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних груп, у межах яких НБУ вкотре отримав запевнення, що вони «продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в росії, включно з варіантами виходу з цього ринку». Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим. …Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста – отруйна. Війна – це час обирати між прибутком та гідністю.” – йдеться в оприлюдненій позиції. Детальніше про заяву НБУ можна ознайомитись за посиланням: https://cutt.us/rstPl .

Спроби підірвати міжнародну підтримку України різними способами, через дезінформацію зі сторони Росії, фінансування кремлівського режиму через сплату податків з боку міжнародних компаній, що й надалі працюють на території країни-агресора, продовжуватимуться. Пропагандистсько-репресивна машина російського режиму дуже підступна, сильна і тому важливе об’єднання зусиль міжнародних партнерів, закордонних українців, прихильників та небайдужих у всебічній протидії цьому.

Євгеній Захарчук,

науковий працівник (підготовлено за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ,

ГО “Україна-Європа-Світ”)

12.01.2023

Схожі публікації

Залишити коментар