Трансформація української економіки як головний проєкт у післявоєнний період. Transformation of the Ukrainian economy as the main project in the post-war period

від Стожари

Анотація: розглянуто деякі аспекти формування основи для відбудови України після війни з Росією та трансформації економіки з урахуванням реалій сьогодення. /// Abstract: some aspects of the formation of the basis for the reconstruction of Ukraine after the war with Russia and the transformation of the economy, taking into account the realities of today, are considered.

Агресія у 2014 році щодо України та подальше повномасштабне військове вторгнення 24.02.2022 з боку російської федерації, що є членом Ради Безпеки ООН (надіємось поки що!) і володіє одним з найпотужніших арсеналів ядерної зброї, постійно вчиняє терористичні дії стосовно мирного населення, постали головними безпековими викликами для українського та глобального суспільств.

Величезні економічні збитки, знищення, тортури й масова загибель людей, мільйони зруйнованих родин та господарств – ось тільки орієнтовні українські втрати від наслідків, завданих “темною стороною людства” – російським терористичним режимом. Зокрема, у виступі під час Французько-українського економічного форуму 13.12.2022 року Прем`єр-міністр Денис Шмигаль заявив: “За нашими оцінками, які верифіковані Світовим банком, сума збитків, завданих економіці України, становить на 1 червня $350 млрд. До кінця року ця сума, очевидно, подвоїться ($350 млрд. – авт.). Ми розуміємо це, оскільки руйнування продовжуються”.

Зображення ілюстративне. Джерело www.radiosvoboda.org/

Понад те, український соціум стійкий та дає можливу й неможливу відсіч ворожій навалі московитів. Більше того, суспільство вже формує основи для відбудови України після війни та трансформації економіки з урахуванням реалій сьогодення й ЩО нагально необхідно робити вже зараз, під час війни. Вітчизняні експерти наголошують, що через війну страждають усі сектори економіки. Цілком очевидно, що стійке економічне зростання і розвиток можуть мати місце лише на міцному безпековому фундаменті. Бо безпека за своєю природою є суспільним благом і має надаватися державою та міжнародним співтовариством.

Важливо зазначити, що найбільш вагомими джерелами фінансування післявоєнної відбудови України, трансформації її економіки повинні стати репарації від країни-агресора та допомога міжнародної спільноти. Окрім того, у формуванні комплексних заходів й ресурсів міжнародної допомоги для відбудови України ключову роль повинні відіграти ЄС, уряди країн-партнерів і міжнародні інститути – Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, ін.

Зображення ілюстративне. Джерело www.ua.depositphotos.com/

В той же час, перед початком розбудови українське суспільство має визначитися зі своїм баченням майбутнього. У всіх країнах світу таке бачення відображує Візія – уявне представлення громадянами свого майбутнього, характерних його рис. Науковці та дослідники Відділення економіки Національної академії наук України спробували зробити такий екскурс у майбутнє країни. У процесі опрацювання зазначеного візійного матеріалу використано як власні академічні напрацювання, так і результати різноманітних соціологічних опитувань, позиції багатьох українських і закордонних експертів.

А саме, згідно з висновками дослідників НАНУ Візія повоєнної розбудови України передбачає формування модерного демократичного суспільства зі стійкою до ризиків людиноцентричною економікою. Трансформація економічної структури створить підстави для включення України у загальносвітові ланцюги із високою доданою вартістю, належної конкурентоспроможності товарів і балансу між власним забезпеченням внутрішніх потреб із міжнародною кооперацією. Основними напрямками відродження українськими вченими вбачаються:

  • Забезпечення національної безпеки і оборони.
  • Розбудова критичної інфраструктури.
  • Розбудова конкурентної стійкої економіки.
  • Інтегрований розвиток територій.
  • Трансформація ринків праці.
  • Відновлення довкілля.
  • Поєднання неухильного дотримання законів з революційними зрушеннями.
  • Демографічне відродження.
  • Становлення нової якості життя.

Науковці сподіваються, що їхня праця стане однією з цеглин у побудові успішного майбутнього нашої незалежної України, можливо становитиме інтерес для закордонних українців та інших зацікавлених сторін. Детально про актуальне дослідження щодо повоєнного відродження України можна ознайомитись за посиланням: https://cutt.us/DNygX .

Євгеній Захарчук,

науковий працівник

(підготовлено за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ, ГО “Україна-Європа-Світ”)

29.12.2022

Схожі публікації

Залишити коментар