Український криголам «Ноосфера» вирушив в експедицію до Антарктики

Український криголам «Ноосфера» розпочав другий антарктичний сезон, вирушивши із Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) до Антарктики.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Капітаном судна, як і торік, є Павло Панасюк. Полярники відзначили, що через війну цьогорічна експедиція є спільною з Польщею та фінансована переважно Польською антарктичною програмою.

Спочатку «Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції «Арцтовський» на острові Кінг Джордж. Потім криголам доставить вантажі та українську команду технічних спеціалістів на українську станцію «Академік Вернадський» на острові Галіндез.

Ці фахівці мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції. Очікується, що криголам дістанеться станції «Академік Вернадський» до кінця січня 2023 року.

«Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи з заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі 28-ї УАЕ», — розповіли в антарктичному науковому центрі.

Криголам пройде через Атлантичний та Південний океани з великим тризубом на борту. Два малі державні герби України встановили восени під час підготовки судна до антарктичного рейсу.

Серед особливостей криголаму:

«Ноосфера» — це справжній «плавучий інститут», який дозволяє охопити дослідженнями 90% площі океанського дна. На його борту — вісім лабораторій, де одночасно можуть працювати до пів сотні науковців. На ньому можна здійснювати роботи в будь-якій точці Світового океану й прокладати довгі маршрути завдяки автономності плавання до двох місяців.

Крім того, на палубах є можливість розташувати додатково п’ять лабораторій у морських контейнерах із забезпеченням їх електрикою та всім необхідним. По всіх лабораторіях і житлових каютах протягнуто Ethernet, тому працювати на ноутбуці можна ледь не з кожного куточка судна. Одночасно на борт можна прийняти до 50 науковців, які матимуть комфортні умови роботи та відпочинку, адже на ньому є не тільки кают-компанія, яку можна перетворити на імпровізований конференц-хол, а й навіть бібліотека.

Особлива гордість судна — дві лебідки, що дозволяють занурювати різноманітні прибори на кабель-тросах на глибину до восьми кілометрів і керувати ними на цій глибині. За робочими характеристикам — це справжній криголам, який може проходити крізь суцільний лід.

Нагадаємо, перший антарктичний сезон «Ноосфери» відбувся з кінця січня до кінця травня 2022 року. Криголам забезпечив ротацію полярників на станції «Академік Вернадський» та перезмінку полярників на польській станції «Арцтовський», а також проведення досліджень з вивчення Південного океану.

Нагадаємо, Україна очолила Комісію зі збереження морських живих ресурсів Антарктики.

Схожі публікації

Залишити коментар