Україна очолила Комісію зі збереження морських живих ресурсів Антарктики

Україна прийняла головування у Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики. Також саме в ці дні біля української станції “Академік Вернадський” зафіксовано новий рекорд.

Про важливу перемогу України в науковій сфері повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив у Телеграмі.

“В Австралії завершилось 41-е засідання Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики, під час якого Україна прийняла головування в цій організації”, – написав пан Шкарлет.

Україна вперше очолила комісію із часу набуття членства в організації у 1994 році. Новим її головою став Віталій Цимбалюк – український дипломат, колишній посол України в Республіці Чилі.

“Для нас це можливість відстоювати наукові та рибогосподарські інтереси в Антарктиці. Окрім того, для екологічних, океанологічних та біологічних досліджень у морських водах Антарктики планують залучити наше науково-дослідне судно “Ноосфера”, – зазначив пан Шкарлет.

Також Україна продовжує представляти у Південному океані свій рибальський флот на двох видах промислу, завдяки чому Антарктика залишається важливим рибопромисловим регіоном.

“В умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України промисел в Антарктиці є єдиною можливістю забезпечити українців власною продукцією. Навіть у складних умовах війни Україна робить активний внесок у збереження антарктичних морських екосистем і відстоює власні інтереси на міжнародній арені”, – наголосив міністр освіти і науки України.

Крім того, саме в ці дні біля української станції “Академік Вернадський” зафіксовано новий рекорд ‒ рівень снігу вже сягнув позначки 345 см.

Про це повідомляє “Дивогляд” із посиланням на Національний антарктичний науковий центр.

Зазвичай максимальна річна висота снігового покриву біля станції була не більш, як 2 метри. Нинішні показники майже на 0,5 метра більше, ніж торішній максимум.

“Оскільки тут переважає вітряна погода, то глибина снігового покриву розподіляється нерівномірно. Є оголені скелі, на яких сніг так і не ліг, а є ділянки, особливо біля станції, яка виступає перешкодою на шляху вітру, де замети під 6 метрів. Офісну частину “Вернадського” (вона нижча) замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни”, – розповіла метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

Згідно з прогнозами вчених, рівень снігу збільшуватиметься, бо нинішня зима в цьому районі стала аномально теплою: середня температура була лише трохи нижчою -2°С.

“Внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. Це є однією з причин, чому на нашому острові спостерігається снігонакопичення. По суті, так утворюється і зростає льодовиковий щит”, – додала дослідниця.

Як повідомлялося, 8 грудня 2020 року почалася експедиція українських науковців для дослідження Південного океану.

Схожі публікації

Залишити коментар