СВОБОДА ЯК ЦІННІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У ВИСЛОВЛЮВАННЯХ НОБЕЛІВСЬКИХ ЛАУРЕАТІВ, УРОДЖЕНИХ В УКРАЇНІ /// FREEDOM AS A VALUE OF UKRAINIAN SOCIETY IN THE SPEECH OF NOBEL LAUREATES BORN IN UKRAINE

від Стожари

Анотація: розглянуто окремі аспекти російських агресивних дій і терористичних актів стосовно українського населення, що загрожують свободі людини у максимальній мірі. / Abstract: separate aspects of russian aggressive actions and terrorist acts against the Ukrainian population, which threaten human freedom to the maximum extent, are considered.

Свобода – цінність. Цінність тому, що дає можливість працювати, творити, досягнути поставленої мети в життєдіяльності. У прагматичному контексті цінність свободи означає: якщо я вільний і маю можливість досягнути певних цілей, то наскільки цінні для мене результати таких дій та очікувані перспективи.

Агресивні дії і терористичні акти з боку РФії стосовно українського населення, що розпочалися у лютому 2014 і перетворилися у повномасштабний і неспровокований воєнний напад у 24.02.2022, загрожують свободі людини у максимальній мірі. Ця війна і тероризм проти України насправді являють собою повний занепад людяності, бо рашисти підривають і обмежують цінності, що лежать в основі прав людини. І зовсім складно уявити собі, що права людини можуть дотримуватися тоді, коли саме життя людини явно знаходиться під прицілом чи особа піддається тортурам. Однак, певні права людини, такі як право на життя, право на свободу ніколи не можна відкладати на другий план. Наведені права є основоположними і настільки важливими, що їхнє дотримання необхідно забезпечувати, навіть коли державна безпека знаходиться під загрозою.

У зазначеному контексті особливо важливими постають судження лауреатів Нобелівських премій різних років, котрі народилися в Україні. Думки і переконання цих авторитених осіб додають стійкості та діють мотивуюче на український соціум.

  • РОАЛД ГОФФМАН (Roald Hoffmann) – лауреат Нобелівської премії з хімії (1981 р.), народився 18.07.1937 року у м. Золочів (Львівська область, Україна), громадянин США, професор. Нобелівська премія вченому присуджена «за розробку теорії протікання хімічних реакцій”, що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів. Р. Гоффман також поет, драматург, філософ і мислитель.
Роалд Гоффман (Roald Hoffmann), лауреат Нобелівської премії з хімії (1981). Джерело www.kpi.ua/en/hoffman.
  • … Усі разом ми засуджуємо ці військові дії та заперечення президентом Путіним самої легітимності існування України. …Російське вторгнення заплямувало міжнародну репутацію російської держави на десятиліття вперед. Воно стане перешкодою для її економічного розвитку та джерелом труднощів для її населення. …Ми об’єдналися навколо цього звернення, щоб закликати російський уряд припинити вторгнення до України та вивести свої війська з України. Ми поважаємо спокій та силу українців. Ми з вами.” – зі звернення 206 лауреатів Нобелівської премії “Нобелівська підтримка України” (Nobel Laureate Support for Ukraine), ініційованого Р. Гоффманом, до котрих також долучилися з особистими заявами 39-й Президент США Джиммі Картер (Jimmy Carter), 44-й Президент США Барак Обама (Barack Obama), Його Святість Далай-лама (тиб. ཏཱ་ལའི་བླ་མ་), посилання [1].
  • “…Сьогодні – це жахливий результат російської агресії. Їй ніколи не здолати свободи і демократії, вільна і незалежна Україна буде жити. Але ціна цього захисту величезна, і моє серце лине до моїх українських друзів, які несуть тягар цієї ціни.” – з інтерв’ю Р. Гоффмана, посилання [2].
  • Дійсно, наш світ потребує миру і стабільності, як способу покращити життя з мінімальною шкодою як для нас, так і для світу. ….Моїми словами підтримки для моїх українських колег є моє переконання, що мужня українська наука виживе. І постане з російської агресії зміненою і сильнішою.” – з інтерв’ю Р. Гоффмана, посилання [3].
  • …Життя людей, невинних людей, в руїнах. …це жахливий результат російської агресії. …Цінність свободи і демократії полягає в тому, що вона дозволяє протистояти несправедливості і злу. …Моя особиста думка така, що зміна мусить прийти зсередини. Молодим людям – будувати свою сім’ю, спільноту, де ви живете і навчаєтесь, будувати їх згідно традиції, але відкрито до свободи слова і думки. З захистом від корупції, саме так. І від демагогів – політиків, які живуть уявною минулою величчю. Боріться за демократію. Якщо ви зможете зробити це в своїй країні, то це буде прикладом для інших, маяком для світу, де культура не буде руйнуватися.” – з інтерв’ю Р. Гоффмана, посилання [2].


Професор Роалд Гоффман у Західному науковому центрі НАН України і МОН України (Львів), вересень-жовтень 2015 року.
Джерело: www.znc.com.ua
  • ЄВГЕН-ЗЕНОН СТАХІВ – лауреат Нобелівської премії миру (2007 р.), народився 21.12.1944 року у м. Львів (Україна), громадянин США, професор, директор з міжнародних проектів Інституту водних ресурсів Корпусу інженерів армії США. Професор Є.-З. Стахів із 1989 року він був провідним спеціалістом у Міжурядовій групі експертів ООН щодо зміни клімату. У 2007 році ця організація отримала Нобелівську премію миру “за зусилля, спрямовані на збільшення кількості знань про зміну клімату, що відбувається з вини людини, та опрацювання заходів, необхідних для боротьби з такими змінами”.


Професор Євген-Зенон Євгенович Стахів, лауреат Нобелівської премії миру (2007 р.), у Західному науковому центрі НАН України і МОН України (Львів), лютий – березень 2019 року
(професор Стахів четвертий зліва)
.Джерело www.znc.com.ua
  • Я і мої колеги-науковці ми працюємо для України, я контактую з українцями за кордоном. Ми підтримуємо український народ.” – з виступу Є.-З. Стахіва у Західному науковому центрі, посилання [4].
  • …багато змінилось в державі, і це позитивні зміни. Ми стежимо за подіями в Україні, допомагаємо державі через наших політиків, я займаюсь збройною допомогою для українців. Я себе вважаю українським науковцем.” – з інтерв’ю Є.-З. Стахіва, посилання [5].
  • СВІТЛАНА АЛЕКСІЄВИЧ (біл. Святлана Алексіевіч) – лауреат Нобелівської премії з літератури (2015 р.), народилася 31.05.1948 у Івано-Франківську (колишній Станіслав), громадянка Білорусі, білоруська російськомовна письменниця та публіцистка. Батько білорус, мати – українка. Дитинство провела в українському селі у Вінницькій області.
Світлана Алексієвич, лауреат Нобелівської премії з літератури (2015). Джерело www.znc.com.ua
  • В Україні відчувається дух часу, відчувається дух нації, що відродилася, яка не хоче, щоб її затягував російський вир”. “Я хотіла б вірити, що не вдасться російському середньовіччю, яке сьогодні почалося, затягнути українців у старі часи”. “Як можна заливати країну кров’ю, здійснювати злочинну анексію Криму і взагалі руйнувати весь цей крихкий післявоєнний світ? Не можна знайти цьому виправдання. Я щойно з Києва та приголомшена тими особами і тими людьми, яких я бачила. Люди хочуть нового життя, і вони налаштовані на нове життя. І вони будуть за нього битися.” – з висловлювань С. Алексієвич, посилання [6].
  • ОЛЕКСАНДРА МАТВІЙЧУК – голова організації «Центр громадянських свобод» Україна), яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру. О. Матвійчук народилася 08.10.1983 року, у м. Боярка (Київська область, Україна), українська правозахисниця, лауреатка премій імені Василя Стуса та «Захисник демократії». Це – перша Нобелівська премія в історії України, і символічно, що її отримала саме правозахисна організація, головні зусилля якої зараз спрямовані на документування воєнних злочинів, які, переконана О. Матвійчук, росія перетворила на метод ведення війни проти України.
Олександра Матвійчук, лауреат Нобелівської премії миру (2022). Джерело www.www.bbc.com .
  • “…Права людини не виборюються раз і назавжди. Цінності сучасної цивілізації треба захищати.Мир, прогрес та права людини нерозривно пов’язані. – з Нобелівської промови О. Матвійчук [7].
  • “…Люди в Україні як ніхто хочуть миру. Але мир не настає, коли країна, на яку напали, складає зброю. Тоді це не мир, а окупація. …У цій війні ми боремося за свободу у всіх її сенсах. І платимо за це найвищу ціну.” – з Нобелівської промови О. Матвійчук [7].
  • Цінності – це те, що визначає нашу поведінку не тоді, коли легко, а тоді, коли нам важко. Ми не маємо стати дзеркалом держави-агресора. …Диктатори бояться утвердження ідеї свободи. Тому Росія намагається переконати весь світ, що верховенство права, права людини та демократія фальшиві цінності. Бо під час війни вони нікого не захищають. – з Нобелівської промови О. Матвійчук [7].
Олександра Матвійчук під час Нобелівської промови в Осло 10.12.2022. Джерело www.gettyimages.com .

Метою цивілізованого глобального суспільства є збереження миру і свободи. Саме цінності є ядром культури кожного народу, нації, суспільства. Глобальну свободу з 24.02.2022 виборює українське суспільство.

Посилання:

[1] – https://www.nlcampaigns.org/ukraine.html ;

[2] – https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9035 ;

[3] – https://svitua.org/2022/11/09/laureat-nobelivskoyi-premiyi-roald-goffman-pidtrymuye-koleg-v-ukrayini-ta-perekonanyj-shho-muzhnya-ukrayinska-nauka-bude-proczvitaty ;

[4] – http://znc.com.ua/ukr/news/2016/201903_stax.php ;

[5] – https://web.archive.org/web/20190302090822/http://www.uapost.us/news/laureat-nobelivsjkoyi-premiyi-myru-vidvidue-ljviv/ ;

[6] – https://tsn.ua/svit/naciya-scho-protistoyit-rosiyskomu-serednovichchyu-nayvluchnishi-citati-svitlani-aleksiyevich-pro-ukrayinu-509533.html ;

[7] – www.pravda.com.ua/columns/2022/12/11/7380261/ .

Євгеній Захарчук

(підготовлено ГО “Україна-Європа-Світ” в рамках проєкту “Інститут Маркіяна Шашкевича”, сприяння – Західний науковий центр НАНУ і МОНУ)

17.12.2022

Схожі публікації

Залишити коментар