Традиції ОУН-УПА живуть: у Дрогобичі за понад 70 років знову надрукували бофони

від Комарі Альберт

У Дрогобичі вперше з 1950 року надрукували тисячу бофонів для збору коштів на бойовий “кажан” українським військовим. Гроші-бофони надрукували номіналом у 500 грн. Загалом таких є тисяча купюр, саме за стільки можна придбати бойовий безпілотник для захисників.

Ініціатором ідеї є дрогобицький волонтер Микола Походжай. А бойова “пташка” полетить до районного батальйону територіальної оборони ЗСУ, бійці якого виконують бойові завдання на фронті. 

За словами голови Дрогобицької РВА Степана Кулиняка, вперше бофони надрукували протягом 1947—1950 років на Львівщині та Івано-Франківщині у підпільних друкарнях. Вони виступали грошовими документами з фіксованими номіналами. Так ОУН-УПА збирали кошти для боротьби з радянською армією. Їх видавали населенню за добровільно внесені кошти, у вигляді готівки, іноді продуктів харчування, одягу, реманенту. КДБісти вилучали ці бофони під час обшуків, бо вони вважалися елементом, який об’єднує народ у боротьбі.

Тепер так само надрукували гроші-бофони, щоб боротися з тою самою московітською армією, але вже в ХХІ столітті. 

У Туристично-інформаційному центрі повідомили, що у продажу бофони мають з’явитися з 12 грудня, проте двоє місцевих жителів вже записались у чергу за ними.

Придбати бофони можна у Дрогобичі у:

  • Туристично-інформаційному центрі;
  • кав’рні «Кавун»;
  • мережі зоомагазинів “Зоотоп”;
  • суші-бар “ТІТА”;
  • кав’ярні “Кавун”;
  • усіх закладах мережі кав’ярень “Боніта”;
  • кав’ярні “Еклер”.

Охочих допомогти військовим закликають долучитися до ініціативи та придбати бофони. Чим швидше пройде збір, тим швидше воїни отримають бойового “кажана”.

Раніше ми повідомляли, що на горищі старого будинку в селі Розваж, що на Рівненщині, випадково виявили згорток з оригінальними гравюрами українського художника і члена ОУН-УПА Ніла Хасевича, датовані 1949 роком.

Бофон — скорочення від «бойовий фонд». Це грошові документи (квитанції) з національною символікою та символікою ОУН і УПА із фіксованими номіналами. Уповноважені особи від ОУН чи УПА видавали їх населенню за добровільно внесені кошти, у вигляді готівки, іноді продуктів харчування, одягу, реманенту.

Схожі публікації

Залишити коментар