250 волонтерських ініціатив відзначено премією Євромайдан SOS

Волонтерською премією Євромайдан SOS відзначено понад 250 волонтерських ініціатив. Церемонія відбулася 5 грудня, у Міжнародний день волонтера, під час XI Форуму розвитку громадянського суспільства. 

Про це повідомили організатори заходу, передає “Новинарня”. 

Контекст цьогорічної Волонтерської премії – війна в Україні: після 24 лютого більшість українців зробили свій внесок в Перемогу, сформувавши потужний волонтерський фронт як в Україні, так і за кордоном. 

Цьогоріч організатори премії дали відзнаки усім номінантам: як окремим волонтерам, так і волонтерським ініціативам.

Загалом, цього року організатори отримали рекордну кількість номінацій: понад 250 номінантацій волонтерів з різних куточків країни, понад 100 волонтерських ініціатив, що об’єднують від 5 до 500 волонтерів.

Критеріями висування номінантів на премію були: 

  • щоденна волонтерська робота або вчинок,
  • відсутність належності до керівних позицій у будь-якій із політичних сил
  • неоплачуваність діяльності.

Зокрема, у номінації “Допомога Збройним Силам України” були відзначені: Благодійний Фонд “Солом’янські котики”, БФ Frontline care та підрозділ “Технарі” ГО “Всеукраїнське об’єднання “Оборона Одеси 2.0”. 

У номінації “Медична допомога та медичне забезпечення військових та цивільних” були відзначені медичний батальйон “Госпітальєри”, Проєкт Seb&Co Space, БФ “Вдячні”, волонтерська ініціатива “UA_First Aid”, а також волонтерсько-рятувальна  організація “Мотохелп”. 

Також було відзначено номінантів категорії “Відбудова пошкоджених об’єктів цивільної інфраструктури”: технологічна компанія «Everscan», волонтерська ініціатива «Repair Together», програма «Будуємо Україну Разом», добровольчий будівельний батальйон «Добробат».

Цього року активізувалася і  правозахисна спільнота України у напрямку підтримки людей в складних життєвих обставинах, надання юридичної підтримки постраждалим. Серед таких ініціатив були відзначені Волонтерське об’єднання «ЮрШтаб», БО “БФ «Збережи світ»”, Група громадського спостереження «ОЗОН».

У номінації “Правова допомога, правозахист і документування воєнних злочинів” під час церемонії нагородження відзначили Центр громадянських свобод (ЦГС), який завдяки зусиллям тисяч волонтерів вже 15 років бореться за права людини, відеовідділ “НВ медіа”, що на добровільній основі передав ЦГС свідчення про злочини російських військових в Україні для подальшої фіксації та використання в судах усіх інстанцій, Волонтерське об’єднання “Юрштаб”, БФ “Збережи світ”, Групу громадського спостереження “Озон”.

Цьогоріч в рамках Волонтерської премії-2022 реалізується проєкт “Подякуй волонтеру!”. Кожен бажаючий може підтримати волонтерів, висловивши слова подяки або розказати проникливу історію подвигів звичайних людей, які роблять надзвичайні речі. Можна написати листа як цьогорічним номінантам, так і волонтерам, які вас надихають, перейшовши за цим посиланням.

Варто зазначити, ІХ Вcеукраїнська волонтерська премія від ініціативи Євромайдан SOS – це всеукраїнська недержавна відзнака, за особливий внесок у розвиток волонтерського руху в Україні «звичайним людям, які роблять надзвичайні речі». Премія була заснована ініціативою Євромайдан SOS від Центру громадянських свобод у листопаді 2014 року, коли масштабний волонтерський рух в України став визначальною відповіддю на нові виклики. Премія є найбільшою найпопулярнішою волонтерською відзнакою в країні.

Волонтерська премія є щорічною негрошовою, і покликана підтримати волонтерський рух у країні, показати суспільству його важливість та різноманітність. Саме тому ми відзначаємо усіх без винятку волонтерів, яких було номіновано на Премію.

Як повідомлялося, 18-річна волонтерка врятувала сотні собак та котиків у Харкові.

Схожі публікації

Залишити коментар