“Світ не повинен заплющувати очі на злочини РФ”, – генеральний прокурор України Андрій Костін

від Стожари

Світ не повинен заплющувати очі на злочини путінської армії, а навпаки, розцінювати дії РФ як геноцид українського народу.

Про це повідомляє видання OBOZREVATEL, з посиланням на слова генерального прокурора України Андрія Костіна для Міжнародної асоціації правників.

За словами генпрокурора, варварська агресія РФ проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України здійснюється шляхом безжалісних атак на об’єкти, які не мають нічого спільного із військовими цілями. Російська армія, звірствує у тимчасово окупованих населених пунктах і знущаються з мирних жителів.

“Недивно, що термін “геноцид” разом із “воєнними злочинами” та “злочином агресії” широко і постійно використовується щодо злочинів, скоєних в Україні російськими збройними силами та їхніми маріонетками”, – зазначає Костін.

Генпрокурор наголосив, що навмисне завдання ударів по цивільних об’єктах і мирному населенню як метод ведення війни – не рідкість у російській військовій доктрині.

“Під час війни по всій Україні лікарні, школи, дитячі садки і навіть театри були навмисно атаковані та зруйновані російськими військами. Внаслідок обстрілу театру в Маріуполі, який слугував притулком і був чітко позначений як такий, загинуло близько 600 мирних жителів. Російські війська регулярно обстрілювали шляхи евакуації та конвої, помічені як цивільні, систематично застосовували тортури та зґвалтування і проводили страти, після яких по всій країні було виявлено масові поховання”, – говорить генпрокурор.

Костін пояснює, що такі дії путінських терористів явно демонструють ознаки кампанії переслідування українців як національної групи, спрямованої проти української ідентичності та української державності.

Ба більше, зазначає генпрокурор, скоєні злочини мають систематичний та масовий характер, що властиво для геноциду.

Як ми повідомляли, 7 грудня комітет Сенату США із закордонних справ узгодив резолюцію про визнання дій Росії в Україні геноцидом українського народу. Далі резолюція має бути винесена на голосування до Сенату.

Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову №7276 “Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні”, таким чином проголосивши дії російських військ на українській території геноцидом. Тоді, народні депутати звернулися до ООН, ПАРЄ, Європарламенту, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання дій російських військових в Україні геноцидом українського народу.

Хто ж ще визнав дії РФ в Україні геноцидом українського народу?

23 березня Польський Сейм ухвалив резолюцію про вчинення Росією військових злочинів і злочинів проти людства, актів геноциду та також порушення прав людини  в Україні. Сейм також оголосив Путіна воєнним злочинцем.

21 квітня парламенти Естонії і Латвії визнали геноцидом дії Росії в Україні.

16 квітня у Сеймі Литви зареєстрували поправку до закону про пам’ятні дати, в разі ухвалення якої 9 травня буде відзначатися не лише День Європи, а й День пам’яті жертв геноциду в Україні. 10 травня сейм Литви одноголосно визнав Росію терористичною державою. В документі наголосили, що кремлівський режим прагне знищити українську націю і такі дії мають бути визнані геноцидом.

28 квітня Палата громад парламенту Канади одноголосно підтримала постанову щодо визнання дій РФ в Україні геноцидом.

11 травня Сенат Чехії ухвалив постанову про визнання злочинів російської армії в Україні геноцидом українського народу.



Схожі публікації

Залишити коментар