“Люблінський трикутник” наблизить звільнення всієї території України

Прем’єр-міністри Польщі Матеуш Моравецький та Литви Інгріда Шимоніте під час візиту в Київ у суботу, 26 листопада, підписали з українським колегою Денисом Шмигалем спільну заяву, в якій закликали світ визнати спільною метою звільнення всієї території України.

Про підсумки зустрічі очільників урядів у рамках “Люблінського трикутника” розповідає “Європейська правда”.

Прем’єр-міністри трьох держав закликали міжнародну спільноту “визначити чіткою спільною метою відновлення територіальної цілісності України та звільнення всієї тимчасово окупованої території України“, йдеться в ухваленій заяві.

У документі також ідеться про активізацію процесу переговорів щодо вступу України в НАТО, з огляду на майбутній саміт   Північноатлантичного Альянсу, що відбудеться 2023 року у столиці Литви Вільнюсі.

Після зустрічі з польським та литовською колегами глава уряду України Денис Шмигаль зазначив, що у спільній заяві, серед іншого, відзначено суттєвий внесок “Люблінського трикутника” у консолідацію міжнародної підтримки України та протидію агресивній політиці росії, розслідування її воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності, а також необхідність подальшого посилення військової, фінансової та гуманітарної допомоги нашій державі.

Прем’єр наголосив, що 9 місяців війни довели, наскільки важлива єдність народів України, Польщі та Литви.

“Сьогоднішня зустріч вкотре показала, що Україну, Литву та Польщу об’єднують спільні цілі, цінності, єдина позиція в оцінках загроз, а також спільне бачення щодо протистояння російській агресії та наближення нашої перемоги”, – наголосив пан Шмигаль.

За його словами, на зустрічі прем’єрами обговорювалося широке коло питань:

  • гуманітарна політика,
  • фінансова політика,
  • економічна політика,
  • енергетична політика.

Прем’єр наголосив, що також сторони обговорили пріоритетні питання, зокрема, перемогу України у війні проти росії, а також питання постачання в Україну генераторів і всього необхідного обладнання для того, щоб пережити зиму.

Окрім того, Моравецький та Шимоніте разом зі Шмигалем та президентом Володимиром Зеленським узяли участь в обговоренні української ініціативи допомоги продовольством бідним країнам “Зерно від України” (Grain from Ukraine).

Як повідомлялося, в Україні стартує проєкт «Дунайський зерновий шлях», у межах якого аграрну продукцію перевозитимуть з річкового порту відразу на морське судно.

Схожі публікації

Залишити коментар