Юрко Іздрик: “Україна нарешті перестане бути тією воронкою, до якої стікає світова скорбота, кров, гній, піт і сльози”

від Комарі Альберт

Однією з найцікавіших сторінок літературного життя Львова цієї осені став літературний вечір відомого українського поета Юрія Іздрика, який відбувся у театрі Лесі Українки.

Модерував зустріч український поет, музикант, культурний діяч Григорій Семенчук. Поети говорили про останню книжку Іздрика “Naked One”, яку випустило у світ видавництво “Meridian Czernowitz” ще 2020 року, про велику війну в Україні, зйомки українського кіно та як не з’їхати з глузду у ці вкрай непрості часи.

Згадували й нагороду для найсексуальнішого митця України “Золотий Ліфон”, яку літератор отримав саме після останньої збірки віршів зі своїми оголеними фотографіями авторства Анастасії Телікової. І яка проглядається на його сорочці під піджаком.

Послухати епатажного українського автора зібралася повна зала, люди не лише сиділи, але й стояли у вільному від крісел просторі та радо вітали кожен наступний вірш із сенсами та настроями, для кожного своїми.

Окрім поезії розповів митець і про свою участь у зйомках українського фільму “Я і Фелікс” Ірини Цілик. Мова ішла про поїздки із Калуша до Києва на зйомки, стиль 90-х та велику любов, яку режисерка та її чоловік і автор сценарію Артем Чех вклали у цю стрічку.

І на завершення, після розмов та віршів, на прохання Григорія Семенчука поділився зі всіма своїм майже позитивним пророцтвом майбутнього. Принаймні позитивним для України.

“Нам здається, що ми перебуваємо у центрі світових подій, насправді так не є. У всьому світі зараз діються речі кардинальні. Очевидно, що це буде тривати й тільки розростатися. Але моя нехитра оптимістична візія полягає на тому, що цілком імовірно те, що Україна нарешті перестане, як це було упродовж століть, бути тією воронкою, до якої стікає світова скорбота, кров, гній, піт і сльози. І стане Вавилонською вежею, у якій на тлі загальної розрухи, катастрофи і занепаду всіляких Римських імперій, відбудовуватимуться з нуля міста і поставатимуть такі, яких світ ще не бачив. Це цілком ймовірно і я вам цього бажаю”, –підсумував він.

Схожі публікації

Залишити коментар