Аналітика: Чи корисні “хороші росіяни” для України?

Експерти проаналізували висловлювання щодо України (2014-2022 роки) 91-го публічного росіянина та публікації у дев’яти російських медіа, які позиціюють себе як опозиційні до режиму Путіна. Мета — показати українцям, наскільки публічна позиція відомих росіян, які критикують путіна, насправді підсилює чи послаблює образ України в інформаційному полі. Зокрема, чи транслюють вони тези російської пропаганди (свідомо чи ні).  

Дослідження провели Волонтерська ініціативою з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» разом із платформою «Аналізуй».  

“Спойлер: хороший росіянин закінчується на ретельному пошуку його висловлювань в Google“, – -починають свою публікацію автори дослідження.  

У рамках дослідження було проаналізовано висловлювання 91 публічного риосіянина та публікації у 9 російських медіа, які позиціонують себе як опрозиційні режиму путіна.  

Детально ознайомившись з публічними висловлюваннями відомих російських опозиціонерів, можна переконатися, що серед цих росіян, які критикують путіна, лише шестеро послідовно підтримують Україну в інформаційному полі.  

Так Андрій Піонтковський — єдиний з групи досліджуваних, хто має чітку публічну позицію щодо всіх ключових питань. Щодо російсько-української війни (з 2014 року), анексії Криму, визнання росії агресором та росіян — винними у війні. А обмеження видачі віз вважає м’якою формою покарання за колективну відповідальність.  

Лише 40 з 91 аналізованих росіян публічно визнали Крим невіддільною частиною України.

Натомість більшість говорить про анексію, але вважає, що півострів «не можна просто взяти й повернути». Мовляв, має бути проведений «новий референдум», або встановлено подвійний протекторат України та Росії чи щось інше.  

Так політологиня Катерина Шульман у вересні 2019 року на запитання про те, як варто вчинити з Кримом, відповіла, що у світі багато сірих територій і «хто сидить у якомусь місці, той і власник».  

Для більшості ж публічних росіян до 24 лютого 2022 року був мир та «нормально жили». А після — і росіяни, й українці стали жертвами війни (!!!…). Типове порівняння від критиків путіна: українці, які стали жертвами війни та змушені шукати прихистку за кордоном, і росіяни, які іммігрували в інші країни через незгоду з режимом путіна..  

Аналітики акцентують увагу та тому, що чим більше Росія програє, тим гучніше лунають твердження: «це війна путіна, а не росіян». Самі росіяни, мовляв, не винні ні в чому та ні перед ким. Так само як і не винна російська опозиція.  

Повну версію дослідження читайте за посиланням.

Схожі публікації

Залишити коментар