Чеський благодійний фонд надасть важливу допомогу у ремонті гуртожитку для переселенців на Закарпатті

від Комарі Альберт

До редакції SvitUA надходять численні повідомлення про те, як люди об’єднуються за кордоном щоб допомогти Україні в цей важкий час. Чимало самотужки збирають ліки, речі першої необхідності, продукти та відправляють до України, щоб підтримати як українських військових так і внутрішньо переміщених осіб (переселенців).

Важливу гуманітарну допомогу українським переселенцям у закарпатському місті Мукачево нададуть благодійники з Чехії. Вони допоможуть зробити ремонт одного з приміщень “Академії культури і мистецтв”. Мова йде про ремонт гуртожитку, де проживають українські переселенці з регіонів, які постраждали від російської агресії.

Так, нещодавно у Мукачево був підписаний відповідний договір між БФ «Карітас Чеської Республіки» та представниками Закарпатської облради. В ньому йдеться про надання благодійної допомоги у, так би мовити, “натуральній формі”.

Як зазначив голова Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка, наразі дуже актуальним є ремонт гуртожитку “Академії культури і мистецтв”. Зокрема, поточний ремонт вбиралень та душових кімнат другого, третього, п’ятого та шостого поверхів.

Також домовлено про спонсорське фінансування одного із поверхів гуртожитку за рахунок коштів партнерів із чеського краю Височина. 

На даний момент у закладі проживає 57 внутрішньо переміщених українців. Нещодавно гуртожиток отримав від чеських партнерів з міста Брно гуманітарну допомогу у вигляді пральних машин, холодильників, прасок та електричних плит.

“У час війни це дуже цінний внесок у покращення нашого закладу. І не лише для внутрішньо переміщених українців, котрі нині мешкають тут. А це – в основному старші жінки та жінки з дітьми, чиї чоловіки захищають нашу державу. Проте, мова також іде про студентів закладу, значна частина яких – із гірських населених пунктів та незаможних родин. Саме для них ці приміщення залишаться після нашої великої перемоги”, – додала директорка академії Наталія Шетеля.

Чеський благодійний фонд надасть важливу допомогу у ремонті гуртожитку для переселенців на Закарпатті

Комунальний заклад вищої освіти «Академія культури i мистецтв» Закарпатської обласної ради було утворено рішенням Закарпатської обласної ради.

Академія має чудові творчі колективи, які постійно приймають участь майже у всіх просвітницьких заходах, що проводяться в місті та області.

Сьогодні освітній процес забезпечують п’ять спеціальностей: «Музичне мистецтво», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Сценічне мистецтво», «Хореографія», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». В академії працює понад 100 педагогічних працівників з великим досвідом і любов’ю до своєї професії, серед яких 3 – доктора наук, 3 – професор, 20 – доценти, 20 – кандидати наук, 16 викладачів мають почесне звання «Заслужений працівник культури України», 6 викладачів – почесне звання «Заслужений артист України», 3 викладачів – почесне звання «Народний артист України», 1 – нагороджені відзнакою «Відмінник освіти України», 41 – мають педагогічння «викладач-методист», 70 – викладачі вищої категорії. 

Серед викладачів та співробітників академії є його випускники: заслужені працівники культури України Наталія Шетеля, Михайло Шютів та Єлизавета Сівак, Іван Микита, Марія Гомоляк, Марія Стойка, Ярослава Митровка, Оксана Телеп, Марія Поцко, Оксана Шип, Михайло Микулець, Оксана Хижун, Іван Вархол, Елеонора Лукеча, Тетяна Касинець, Марія Апшай, Єлизавета Баб’як. Усі вони працюють творчо, віддаючи студентам свої знання, досвід, душевне тепло.

В авангарді колективу стоять ветерани, які понад 40 років присвятили академії, це: Світлана Алексишинець, Людмила Ухач, Лариса Ерфан. Викликає глибоку повагу їх наполеглива, самовіддана і безкорислива праця на благо академії, його самобутності, духовності, традицій.

За роки існування академії з його стін вийшло близько десяти тисяч спеціалістів. Гордістю є випускники, які відданим служінням культурі, мистецтву, освіті, науці стали народними артистами України, заслуженими артистами України, заслуженими  працівниками культури України, докторами  наук тощо. Вони завжди там, де потрібна висока майстерність і духовність, без яких культура взагалі немислима.

Напруженим творчим життям живе академія сьогодні. До послуг викладацько-студентського складу сучасні просторі приміщення, які належним чином обладнані, серед них комп’ютерні класи, спортивна зала з роздягальнею та душовими кабінками, бібліотека з читальною залою, обладнаною комп’ютерами, актова зала, театральна зала, 5 танцювальних залів, 35 класів для індивідуальних занять, студія звукозапису. Академія підключена до Всесвітньої мережі Інтернет. Кабінети обладнані відповідними меблями, музичними інструментами, забезпечені науковою та методичною літературою. Творчі колективи забезпечені сценічними костюмами. Поряд з навчальним корпусом – сучасний оновлений гуртожиток на 265 місць

Схожі публікації

Залишити коментар