У Тернополі символічно погасили марку з портретом бійця УПА Миколи Кутраня

від Комарі Альберт

У Тернополі погасили поштову марку із портретом командира сотні Української Повстанської Армії Миколи Кутраня.

Микола Кутрань був керівником Вишнівецького районного проводу ОУН на псевдо “Сокіл”, “Азарт”. Загинув повстанець у бою з більшовиками 1 грудня 1948 року в селі Великий Кунинець Кременецького району.

Портрет для марки та конверта намалював художник з Харківщини Юрій Клапоух. Погасили їх у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини до 80-річчя створення армії УПА.

Оригінал портрету зберігатимуть у краєзнавчому музеї в Залізцях, а марки передадуть іншим музеям Тернопільщини.

“У сьогоднішній час такий захід має неоцінене значення для гідного вшанування тих Героїв, які поклали своє життя за Україну і які сьогодні ж жертвують собою у боротьбі з тим же ворогом”, – розповів директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин.

Кутрань Микола Макарович, «Сокіл», «Азарт» – син сільського коваля, народився 1922 року в селі Снігурівка, Вишнівецького району Тернопільської області.

Маючи 7 років, почав ходити до школи у Вишнівець. Тут закінчив 7 класів народної школи і батько його віддає на науку до Української Гімназії в Кременці. Тут він учиться до приходу більшовиків, де застають його на 4 класі. За більшовиків гімназію переформували і він попадає у 8 клас середньої школи і вчиться до приходу німців. З приходом німців вступає на матуральні курси в Рівному, які успішно закінчує.

В 1943 році стає учителем в селі Снігурівка, де працює один навчальний рік. Будучи вчителем,, стає членом ОУН. Перед приходом більшовиків йде в теренову боївку, де працює політвиховником під псевдо «Сокіл».

З приходом більшовиків в 1944 році переховується від мобілізації до червоної армії, а згодом дістає доручення від районового Провідника Вишнівеччини організувати в терені теренову сотню. За короткий час він організував теренову сотню в якій було 120 бійців з якими почав рейдувати по терені Вишнівеччини.

Мав кілька боїв з більшовиками, з яких виходив переможцем. В 1945 році відділ ділиться на рої, з часом від них відходили кращі бійці до теренової праці. При кінці 1946 року «Сокола»  призначають райпровідником на Вишнівеччині де він працює під псевдо «Азарт». На цьому пості працює аж до липня 1948 року після чого дістає інші призначення в боротьбі.

Командир сотні УПА. Писав вірші. Загинув 1 грудня 1948 року в селі Великий Кунинець у бою з більшовиками.

Схожі публікації

Залишити коментар