На Волині віднайшли сімейні ікони другої половини ХІХ ст

від Комарі Альберт

У церкві села Грибовиця, що розташоване біля міста Нововолинськ у Волинській області, вдалося віднайти сімейні ікони, виконані на замовлення археолога Юліана Дверницького в другій половині ХІХ століття.

Про це повідомили в Нововолинському міському історичному музеї.

Провідний науковий співробітник музею Юрій Велінець та художник-реставратор Артем Погрібний проаналізували церковні описи 1926 року в Покровській церкві села Грибовиця. Завдяки цьому вдалося віднайти сімейні ікони, які були написані в другій половині ХІХ ст. на замовлення знаного волинського археолога Юліана Дверницького (Омеляна Дверницького). 

“На іконах зображені святі покровителі родини Дверницьких. Відповідно до них можна визначити найближчих рідних Юліана Дверницького та здійснити генеалогічне дослідження”, – зазначають музейники.

Перший ряд зліва на право: В. Антонович, О. Дверницький, Г. Боровиков,другий ряд: архімадрит Олександр, Андріан Прахов, Д. Левицький

Юліан Дверницький (1838 – 1906 рр.) був власником маєтку в Будятичах на Волині, археологом, головою братства Святого Володимира у Володимирі-Волинському (нині – Володимирі) та хранителем давньосховища (перший прототип волинського музею). 

Окрім того, дослідниками було проаналізовано чудотворну Будятичівську ікону Пресвятої Богородиці, яка датується 1637 роком. Вдалося визначити, що вона була відреставрована в рік 300-річчя ікони (1937 р.). Нині встановлюються можливі методи виявлення первісного зображення ікони.

Дверницький Омелян Миколайович (1838 — 1906). Власник маєтку у Будятичах. На той час це село стало осередком з вивчення Волині. Мировий суддя, дворянин, краєзнавець, археолог, голова братства св. Володимира у Володимирі-Волинському, перший голова Ради братства і хранитель давньосховища О. Дверницький підготував «Краткую опись» пам’яток давньосховища. Є автором публікацій з історії та археології Волині:
Дверницкий Е. Н. Краткая опись предметов, находящихся в Древлехранилище православного Свято-Владимирского братства в г. Владимире-Волынском.- Киев, 1892.
Дверницкий Е. Н. Археологические исследования в г. Владимире- Волынском и его окрестностях.- Киевская старина, 1887. № 1. с.36-50.
Дверницкий Е. Н. Памятники древнего православия в г. Владимире-Волынском.- Киев, 1889.65с.[23]
Був ініціатором відбудови Успенського собору. Перший почесний громадянин Володимра–Волинського. Похований біля північної стіни Успенського собору.
В матеріалах 14-ї Волинської наукової історико-краєзнавчої конференції, присвяченої 13-й річниці Незалежності України та 680-й річниці надання Володимир-Волинському Магдебурзького права, (Луцьк, 2004 р.) надрукована стаття Г. К. Богуславського, присвячена пам’яті Омеляна Миколайовича Дверницького. Вперше, зазначили автори статті «Забута стаття про О. М.Дверницького», вона була надрукована у виданні Московського археологічного товариства у 1909 році. Саме ця стаття найбільш повно розповідає про життєвий шлях Омеляна Миколайовича.
Г.К. Богуславський повідомляє, що 2 липня 1906 року у Києві помер Омелян Миколайович Дверницький і був похований біля північної стіни Успенського собору, а зібрана ним за життя колекція старожитностей була перевезена до Житомирського єпархіального управління. Із початком Першої світової війни ці унікальні речі потрапили до Харківського художнього музею, де їх застала ІІ Світова війна. Вважалося, що ці цінні речі були втрачені під час війни. Проте український мистецтвознавець Павло Жолтовський припускав, що їх вивезли до кращих музеїв Санкт-Петербурга, де вони й зберігаються донині.

Як ми повідомляли, у Британії віднайшли листи про Голодомор в Україні, які є унікальним свідченням та важливим джерелом інформації про 1930-ті в Україні, та безпосередньо про умови життя під час Голодомору.

Схожі публікації

Залишити коментар