Відновлення країни, домінування надії, наслідки війни та перспективи – в українській науковій та експертній думці

від Стожари

Повномасштабне вторгнення росії в Україну об’єднало суспільство, яке проходить через дуже важкі випробування, і про які неможливо було й уявити ще на початку лютого 2022 року.

Перемога України у війні і поразка російського тоталітарного режиму – це ті актуальні наративи, які глобальне суспільство вибудовуватиме у найближчій перспективі.

Потребують посиленої уваги і міжнародні взаємини та якою постане система світової безпеки. Ми маємо готуватися до цих змін, які відбудуться через цю війну, і голос України тут є важливим й значимим.

Під час повномасштабної війни абсолютна більшість українців по особливому і з надією дивляться у своє майбутнє та майбутнє України. Саме надія, а також оптимізм і тривога, є трьома ключовими емоціями українців сьогодні як на особистісному рівні, так і на рівні держави.

До прикладу, згідно з результатами соціологічного опитування, що проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва разом із соціологічною службою Центру Разумкова у серпні 2022 року, існують підстави зробити деякі висновки. Так, попри випробування війни та зусилля російської пропаганди довіра українців до соціальних та державних інститутів тільки зростає.

Станом на серпень п.р., найбільший позитивний баланс довіри мають: ЗСУ (91%), ДСНС (82%), Національна гвардія (81%), волонтерські організації (77%), Прикордонна служба (74%), добровольчі загони (73%) та Президент України (71%). Найменше ж довіряють українці політичним партіям (-55%), судовій системі (-46%), чиновникам (-46%), комерційним банкам (-37%) та Верховній Раді (-19%).

На думку українських дослідників та соціологів, зростання суспільної довіри свідчить про високий рівень соціальної згуртованості громадян. Зокрема, ці випробовування показали, що український соціум спроможний до відповідальності і об’єднуватися заради України, і не просто заради України як території, не просто заради України, яка населена нашими людьми, а заради її майбутнього.

В той же час, відомо і про феномен регресу після піднесення, тому що не можна жити постійно у піднесенні. Проте, головна мета — це і відновлення України та подальша розбудова модерної держави України – мають постати тим домінуючим наративом і механізмом спільнодії заради спільних безпеки та блага.

Із зазначеної, і не тільки, проблематики пропонуємо для ознайомлення експертне інтерв’ю Євгенія Головахи, професора, доктора філософських наук, член-кореспондент НАН України, директора Інституту соціології НАН України.

Зреферував Євгеній Захарчук

(ГО “УКРАЇНА-ЄВРОПА-СВІТ”)

31.11.2022

Схожі публікації

Залишити коментар