З Альянсу незалежних пресрад Європи вийшли 9 країн: В рф немає свободи слова

Українська Комісія з журналістської етики заявила про вихід з Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE) 24 жовтня після того, як голосування за виключення рф не набрало необхідну кількість голосів.

Підтримали позицію Комісії з журналістської етики України дев’ять країн Європи та вийшли зі складу AIPCE.

Про це йдеться в офіційній заяві, яку опублікувала Комісія з журналістської етики (КЖЕ) у суботу.

Зокрема, з Альянсу вийшли пресради Вірменії, Данії, Естонії, Фінляндії, Грузії, Ірландії, Молдови, Норвегії та Швеції.

У спільній заяві про вихід зазначається, що Україна пропонувала виключити Росію зі складу пресрад ще у квітні 2022 року, однак у самій організації дебати з цього приводу заборонили до Генеральної асамблеї на Кіпрі 21 жовтня.

“Повномасштабна війна в Європі та нові медіа-закони в росії, які забороняють вільні та незалежні медіа, є серйозною проблемою, яку слід було вирішити на ранніх стадіях, як неодноразово пропонувалося кількома членами AIPCE”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, під час зустрічі у Кіпрі пресради поскаржились на погану підготовленість, що призвело до конфлікту через російське питання, оскільки у Комітеті планували “зберігати нейтральність” і не розглядати питання про виключення рф.

Представники дев’яти країн вирішили вийти з Альянсу незалежних пресрад Європи після того, як там не прийняли навіть тимчасове відсторонення росії як компроміс.

У заяві зазначають, що залишатись в організації без України стало неможливим і нагадують, що у рф наразі відсутня свобода преси, а весь медіа-сектор використовується у путінській пропаганді.

“З цього моменту ми призупиняємо наше членство в AIPCE, поки наші українські колеги не зможуть приєднатися знову. Логотипи та назви наших пресрад необхідно негайно видалити з сайту AIPCE”, – йдеться в заяві.

Як повідомлялося, українські журналісти просять іноземних колег не називати вторгнення рф «війною Путіна» чи «українською кризою».

Схожі публікації

Залишити коментар