Щодо російських фейків про створення Україною «брудної» бомби

від Стожари

Українська сторона 24.10.2022 року офіційно запросила МАГАТЕ негайно надіслати експертів на мирні об’єкти в Україні, які РФ брехливо описує як місця розробки “брудної бомби”. Україна була і залишається прозорою у цьому питанні.

Російські вигадки про «брудну бомбу» схожі на підготовку Москви до операції «під чужим прапором». Так, із неділі, 23.10.2022 року, міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу обдзвонив своїх колег у США, Великій Британії, Франції, Індії, Туреччині, ін., щоб розповісти їм, що Україна нібито готується застосувати «брудну бомбу». Під цим терміном зазвичай мають на увазі звичайну зброю, в яку додали радіоактивні матеріали. За твердженням українських експертів і науковців, Росія розганяє фейк про створення “брудної бомби”, яка може нести радіаційне забруднення, в Україні задля того, щоб зупинити поставки зброї та підготувати виправдання для ядерних погроз самої рф.

Протягом усіх років незалежності Україна незмінно демонструє тверду прихильність дотриманню міжнародних режимів безпеки, і у 2010 році відмовилась від використання високозбагаченого урану, який було вивезено з установ НАН України (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» та Інститут ядерних досліджень НАН України) у березні 2012 року.

Пропонуємо до вашої уваги «Заяву щодо російських фейків про створення Україною «брудної» бомби» (Statement regarding Russian fakes on creation of “dirty bomb” by Ukraine), опрацьовану науковцями Національної академії наук України, за посиланням.

Зреферував Євгеній Захарчук

(Громадська організація «Україна-Європа-Світ»)

Інформацію підготовлено з використанням матеріалів веб-ресурсу Національної академії наук України, www.nas.gov.ua/.

Схожі публікації

Залишити коментар