У замку “Паланок” замість угорського імперського птаха Турула поставили Тризуб

У Мукачівському замку «Паланок» замість угорського символа – містичного птаха турул – встановили державний  Герб України — тризуб.

Про це повідомив мукачівський міський голова Андрій Балога.

«Сьогодні на знаковому для нашої громади та всього Закарпаття місці, на території замку “Паланок”, на честь наших героїв захисників та захисниць, встановили наш національний символ, малий Державний Герб України – Тризуб»,— зазначив мер міста.

Пан Балога додав, що зараз твориться історія нової України, сильної та незламної. 

“І твориться вона руками всіх тих, хто б’ється за нашу свободу, за наше майбутнє, за право жити на своїй землі. А друзі й вороги нашої держави мають знати, що «Україна єдина, як ніколи, а українці від Сходу до Заходу стають лише сильнішими та будуть боротись за Україну до кінця, до перемоги”, – наголосив мер міста.

Варто зазначити, багато хто вважає Турула – символом угорської окупації. В соцмережах з цього питання ведуться дискусії.

Так, зокрема, журнал “Локальна історія” наводить низку фактів, серед яких наступні: “Після Першої світової війни, у 1920-му, Тріанонський мирний договір офіційно підтвердив розвал Великої Угорщини. Могутня у минулому держава втратила величезну територію, зокрема Словаччину та Підкарпатську Русь. Вона також була змушена визнати нову Чехословацьку державу, у межах котрої опинилися українські землі — нинішнє Закарпаття. Нова чехословацька влада не толерувала символів, які могли посилювати увагу до угорського минулого краю. Вважалося: де турул — там землі Угорщини”.

“Турул є важливим для радикально-націоналістичних угорців символом “Великої Угорщини”. Прихильники концепції “Великої Угорщини” прагнуть відновлення кордонів Угорщини станом на 1920 рік, тобто включно із українським Закарпаттям, усією Словаччиною, значною частиною Румунії та частиною територій Словенії, Австрії, Хорватії та Сербії. Міфічний птах турул, який тримає у дзьобі меч, – національний символ для угорців. Хоча він і не є офіційним гербом угорської держави. На честь тисячоліття Угорського королівства, у 1896 році в Угорщині було встановлено сім пам’ятників турулу, один з яких встановили у Мукачівському замку. У 1923 році, коли Закарпаття перебувало у складі Чехословаччини, турула демонтували чехи. Чехословацька влада добре розуміла символічне значення турула для угорців (“де турул – там угорські землі”). У 1945 році, коли Червона армія “звільнила” (зайшла) у цей український край, – майже 1-тонну бронзову оригінальну скульптуру розплавили на Фрідяшівському чавунно-ливарному заводі.

Відтак, встановлений турул не є пам’яткою історії чи мистецтва. Це виключно політичний імперський символ, який просували антиукраїнські сили. Репліку птахи встановили у 2008-му році промадярські, ще й під егідою Медведчука місцеві сили. А відтак – закарпатські чиновники нині проявили мудрість і розуміння ситуації на фоні війни з росією, яку так активно підтримують угорські можновладці на чолі з Орбаном”, – пише Kyiv Arsenal у Facebook. 

Як ми писали раніше, члени товариства угорської культури Закарпаття розкритикували рішення Мукачівської міської ради щодо демонтажу скульптури турула та встановлення на місце птаха герба України на постаменті замку “Паланок”. 

Схожі публікації

Залишити коментар