Чемпіоном США з волейболу стає українець!

Українці в США досягають успіхів у різних сферах життєдіяльності. Спорт не виняток. Тіловиховання й гарт українців завжди були запорукою саморозвитку для добра громади. Від самого малого й до дорослого українці мають спортові звитяги.

Наприклад, історія юнака Івана Юрія Качора є чудовою ілюстрацією та взірцем у формуванні особистості шляхом захоплення спортом. Разом з тим його успіхи відображали стиль життя родини та громади.

Отже, почнемо з короткої біографії та географії життєвого шляху Івана.

Народився Іван Юрій Качор 1962 року в Буено-Айресі (Аргентина). Його родина була свідома та ідейна українського родоводу. Його батьки це Іванна та Богдан Качори. Батько відомий діяч Організації Українського Визвольного Фронту в Аргентині й США. Іван навчання почав в Аргентині, а продовжив в Нью-Йорку. Закінчив школу св. Юра та Українознавства з найвищими відзначеннями. Після вступив до студій в Ньюйоркському університеті, який закінчив із званням магістра економії.

Від малечку долучився до лав Спілки Української Молоді (закінчив три ви шкільні табори). Також належав до ТУСМу, Української Народної Помочі. Спорт був його важливою ділянкою у житті. Він займався різними видами спорту: волейболом, підводним плаванням, гольфом, лижним та парашутним спортом (здійснив понад 6000 стрибків з парашутом).

Малим хлопчиком мав духовну зустріч з провідником мільйонів українців. Це відбулося у Нью-Йорку у час відвідин цього міста Блаженнішим Патріархом Йосифом. Малий Іван з квітами в руках вітав шанованого гостя.

Впродовж декількох років Іван належав до офіційної аматорської дружини – Ньюйоркського Клубу Відбиванки (волейболу). Фахівці говорять, що Іван вирізняється від інших гравців тим, що особливо добре подає м’яч, а також майстерно атакує й майже ніхто, жоден блок невзмозі його зупинити.

До прикладу, у 1980 році відбувся офіційний волейбольний турнір для молоді-аматорів. Брали участь майже 90 команд (дівочі та юнацькі) з усього США. Ось як переповідав про турнір Іван: «наш клюб здобув на турнірі в 1980 році перше місце – чемпіонат ЗСА з відбиванки у нашій клясі. З українців грає з нами Олександер Богатюк, інші – американські хлопці, різних етнічних походжень. Грає з нами і болгарський чемпіон Юрій Вішитаком, який у 1968 р. здобув першість Болгарії в Европі, але туди він не бажає повертатись».

Цікавинкою турніру було те, що із змагунів усіх категорій вибрано 10 найкращих, яких проголошено офіційними чемпіонами США. У цій десятці був й Іван Юрій Качор!

Про цей успіх і його значення для усіх українців яскраво говорить Леонід Полтава (автор допису про Івана Юрія Качора): «Його успіхи є також частиною успіхів Національної України: у Ньюйоркському Клюбі Волейболістів усі знають, а також і через пресу, що він – українець».

Схожі публікації

Залишити коментар