Волонтерська допомога з-за кордону: як уникнути помилок під час митного оформлення

На сьогоднішній день, важко переоцінити великий внесок закордонних українців щодо надання волонтерської допомоги з-за кордону. В умовах збройної агресії Російської Федерації, допомога світового українства відіграла значну роль у забезпеченні гуманітарних та військових потреб України. Даний фактор сприяв покриттю необхідностей, які мають терміновий характер.

В той же час, переміщення волонтерської допомоги через митний кордон України породило ряд проблем та невизначеностей, які краще було б уникнути. Попри необхідність в терміновій доставці відповідних гуманітарних чи військових вантажів, процес переміщення волонтерської допомоги з-за кордону повинен бути ретельно спланований. Витрачений час на планування митних процедур сприятиме швидшій доставці волонтерських вантажів до адресата в Україні. 

На жаль, як вбачається з Єдиного державного реєстру судових рішень, існує відповідна кількість справ про порушення митних правил, які стосуються переміщення через митний кордон волонтерської допомоги. Так, наприклад, у справі № 461/2069/22 була винесена Постанова за якою ОСОБУ_1  визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.472 Митного кодексу України та накладено на нього стягнення у виді штрафу в розмірі 100% вартості товару, який був предметом порушення митних правил 71002,88 гривень. 

За обставинами справи для здійснення митного оформлення гр. України ОСОБА_1 подав митну декларацію, в якій він задекларував «Гуманітарна допомога 8 ящиків 150 кілограм». Після завірення декларацій штампом „Під митним контролем        № 089, під час проведення митного огляду транспортного засобу, в багажному відділенні автомобіля серед гуманітарної допомоги (без ознак приховування) було виявлено незадекларований жодним пасажиром та водіями за встановленою формою товар, а саме: Електрична машинка для набивання сигарет ТМ «Horns Bee» GR-12-002, нова, в упаковці виробника 204 штуки.

Обґрунтовуючи свої доводи, захисник зазначив, що 3 березня 2022 року ОСОБА_1 отримав в місті Лодзь (Республіка Польща) від громадянина Республіки Польщі 8 коробок гуманітарної допомоги, які повинен був доставити в дитячий будинок у місті Львові. При отриманні вказаних коробок, він поверхнево оглянув декілька коробок, в яких зверху лежали дитячі речі. Стверджує, що ОСОБА_1 не було відомо про наявність у згаданих коробках машинок для набивання сигарет, та такі йому не належать.

Незважаючи на вищезазначені доводи, особу визнали винним у порушенні митних правил. Детальніше у Постанові за наступним посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106402571

Іншим випадком була справа №  461/4436/22, за обставинами якої 25.06.2022 р. о 17 год. водій ОСОБА_1 на автомобілі Мерседес-Бенц Спрінтер 210, д.н. НОМЕР_2 ввіз з Республіки Польща в Україну товари військового призначення як гуманітарну допомога на адресу військової частини НОМЕР_3, а саме: тепловізори, квадрокоптери, портативні рації, дальноміри,біноклі, штик ніж, комплектуючі до автомату АК-47: магазини, цівки, приклади,кришки ствольної коробки, а також передні ручки для сошки автоматів марки «UTG» та «ЕА.В. DEFENCE». Водій ОСОБА_1 для митного оформлення товарів гуманітарної допомоги інспектору митного поста «Рава-Руська» Львівської митниці представив товари військового призначення, що були придбані для військових частин ЗСУ фірмами-донорами, та зберігались в опломбованих польською митницею ящиках.

Разом із товаром водій ОСОБА_1 подав інспектору митниці отриманий ним через месенджер від військової частини НОМЕР_3 гарантійний лист № 623/1/946 від 25.06.2022 року в електронному вигляді у форматі pdf с печаткою, що зберігався в телефоні. Інспектор митниці без пояснення причин відмовився прийняти до уваги зазначений гарантійний лист, а тому ОСОБА_1 , будучи водієм, що здійснював лише перевезення товару, подав митну декларацію, в яку вніс відомості лише про товари, оформлення яких здійснювалось за декларативним принципом, а саме – одяг, взуття, окуляри, лопати, та водночас не вніс відомості про товари військового призначення, що були вказані у гарантійному листі, вважаючи, що до них повинен застосовуватися окремий порядок пропуску через митний кордон України. Після цього інспектором митниці в боксі було проведено митний огляд автомобіля Мерседес-Бенц Спрінтер 210, Д.Н. НОМЕР_2 , в якому в опломбованих ящиках знаходились вищезазначені товари військового призначення згідно із переліком, зазначеним в гарантійному листі № 623/1/946 від 25.06.2022 року військової частини НОМЕР_3, що підтверджується долученими до матеріалів справи фототаблицями. Зазначив, що у ОСОБА_1 не було умислу на вчинення вказаного правопорушення, переміщуваний товар він не приховував, доступ до нього нічим не утруднював, а відтак і склад адміністративного правопорушення у його діях відсутній.

Незважаючи на те, що провадження у справі було закрите за відсутністю складу правопорушення, тим не менше, зазначені дії, викликають увагу митних органів.

Детальніше зі справою Ви можете ознайомитись за наступним посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106300573.

Є ряд інших справ, які свідчать про наявність зазначених проблем під час передачі волонтерської допомоги в Україну. Для того, щоб уникнути труднощів на митниці, потрібно вчинити ряд дій про які піде мова нижче.

  • Перед переміщенням волонтерської допомоги через митний кордон України, проконсультуйтеся щодо питання, чи попадають відповідні товари під митні обмеження.

Відповідно до ч.1 ст.197 Митного кодексу України,у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України.

  • Перед переміщенням волонтерської допомоги через митний кордон України, переконайтеся, що у Вас є всі документи, які стосуються походження товарів.

Безумовно, не у всіх випадках можливим є отримати відповідні документи, якщо це зокрема, стосується груп продовольчих товарів чи побутової хімії. Однак, зовсім інша ситуація стосується товарів військового призначення. Проаналізуйте чи відповідають наприклад,  військові товари стандартам, які визначені в п.4 (1) Прикінцевих та Перехідних положень Митного кодексу України.

  • Перед переміщенням волонтерської допомоги через митний кордон України, переконайтеся, що Ви маєте всі документальні підтвердження від одержувача.

Часто поширеним є випадки, коли особи, які передають, або перевозять волонтерську допомогу з-за кордону, співпрацюють в Україні з відповідними громадськими організаціями чи благодійними фондами. Також, така співпраця може бути з військовими підрозділами, військово-цивільними адміністраціями тощо.

Для усунення будь-яких суперечностей на митниці, Вам потрібно мати офіційні документи від одержувачів у роздрукованому вигляді.

  • Уникайте протиправних дій та не дозволяйте іншим особам впливати на вчинення Вами правопорушень у митній та інших сферах, адже відповідальність будете нести Ви.

Доволі часто поширеними є ситуації, коли поряд з волонтерською допомогою, особи мають намір провезти товари з приховуванням від митного огляду. Такі дії можуть бути кваліфіковані за ст.483 Митного кодексу України, де йдеться про таке правопорушення як переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю. Так у даній статті зазначається, що переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, а також товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення товарів  —  безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України. 

  • Ретельна підготовка до переміщення волонтерської допомоги через митний кордон України може зайняти певний час, але в кінцевому результаті Ви уникнете негативних наслідків для Вас.

Нерідко, особи, які передають волонтерську допомогу з-за кордону, свідомо чи несвідомо уникають процесу документального оформлення волонтерських вантажів. З однієї сторони, такі дії, на перший погляд, сприяють пришвидшенню передачі відповідної допомоги в Україну. З іншого боку, може виникнути ситуація, що процес переміщення товарів через митний кордон України, може затягнутися у зв’язку із розглядом справи в суді.

Підсумовуючи, слід зазначити, що ефективність передачі волонтерської допомоги залежить від чітко налагодженого механізму, який відповідає законодавчим нормам та правилам.  Дані обставини будуть сприяти ефективній допомозі Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, внутрішньо переміщеним особам, особам, які постраждали від воєнних дій та іншим особам.

З повагою, Володимир Кістяник Адвокат Кандидат юридичних наук

🌐 https://www.lawargument.com ☎️ +38-097-752-51-77 📩 [email protected] 

Схожі публікації

Залишити коментар