Цього року у Словаччині відбувся 27-й Літній дитячий табір і ювілейна 25-а Літня школа українознавства

від Комарі Альберт

Дитячий Літній Табір “Карпати-2022” для представників української діаспори у Словаччині подарував дітям і молоді багато нових знань. На заході традиційно зібралися юні українці з усіх куточків Словаччини, а відбувся він у рекреаційному осередку “Злата Ідка”.

Подія тривала протягом восьми днів за сприяння Фонду підтримки національних спільнот Словаччини “Культмінор” та організації українських скаутів “Пласт”.

Учасниками Табору стали 90 юних українців віком від 6 до 18 років, а очолила табір Ксенія Рибак. Цікаво, що до оргкомітету події цього року входили активісти, які минулими роками й самі були учасниками Табору.

До юних українців Словаччини цьогоріч доєдналися також і діти родин, які через російську військову агресію були змушені покинути територію України внаслідок війни.

Оргкомітет підготував для юних українців насичену програму. В лекціях школи українознавства говорили про “ПЛАСТ”, який в цьому році відзначає 110 річницю заснування. Також цікавими були лекції про історію і традиції українського автохтонного населення Пряшівщини.

Щодня учасники табору мали цікаві змістовні руханки, долали конструкції штучних перешкод, брали участь у численних змаганнях з різних видів спорту.

Окрім цього, вечорами організаторами було проведено концерти,  конкурси і традиційний карнавал. 

Відмітимо й новаційні спеціальні заходи. До прикладу, лекцію “Веселі зубки” для учасників табору підготувала стоматолог Владка Шакова, де дітей проінформували про правила чищення і догляду за зубами.

Члени молодіжного оркестру «Музика Ювеналіс» під керівництвом Ігоря Довговича та соліст опери Державного театру в Кошице бандурист Максим Куценко презентували українські пісні в супроводі бандури, а також діти прослухали цікаву розповідь про цей музичний інструмент.  

Відвідали дітлахи й місто Свидник, де в Музеї української культури Словацького національного музею на них чекала цікава й насичена програма. Спочатку відвідали Ґалерею Дезидерія Милого, де дізналися про місцеві ікони та історію їх створення, а потім послухали про мистецтво українських художників східної Словаччини та Закарпаття.

Звичайно, оглянули головну експозицію музею з багатьма цікавими експонатами, пов’язаними не лише з карпатською природою, а й з побутом наших предків.

Також учасники Табору відвідали скансен, де ознайомилися зі старою сільською школою, дерев’яною церквою та іншими цікавими історичними спорудами, які збереглися у тому вигляді, в якому їх будували наші діди-прадіди. 

До табору також завітали пожежники, щоби ознайомити дітей з особливостями і важливістю цієї професії. Юні українці дізналися, що ховає в собі пожежно-рятувальний автомобіль, подивилися на світ крізь спеціальні окуляри шолому пожежника і стали хоч на коротку мить пожежниками в дії.

Перед урочистим закриттям табору кожен з учасників міг вибрати собі цікаві українські книги, які організації скаутів “ПЛАСТ” подарувало Посольство України в Словаччині.

“Для організаторів табору найбільшою оцінкою є вогники щастя в очах дітей. Хотіла б подякувати вам та вашій команді за те, що ви робите для дітей. Сьогодні забрала неймовірно щасливу дитину. У неї – купа вражень, нові друзі, знання, подарунки і бажання повернутись сюди у наступному році. Особливо зараз ви робите надважливу справу у вихованні українців, які знають свою історію та поважають добрих сусідів. Дякую за ваші великі серця та працю», – написала організаторам членкиня батьківського комітету Маріана Новікова.

Приєдналась до неї й Юлія Кириченко: «Сказати, що донька у захваті – то нічого не сказати. Дуже задоволена та щаслива, що мали таку можливість перебувати в такій чудовій атмосфері. Дякуємо від нашої родини за чудову організацію. З нетерпінням будемо чекати наступного літа». 

Схожі публікації

Залишити коментар