150-річчя Соломії Крушельницької

від Комарі Альберт

23 вересня, виповнюється 150 років з дня народження славетної оперної діви Соломії Крушельницької. Подія відзначатиметься разом з усім світом, адже ця ювілейна дата входить до переліку пам’ятних дат під егідою ЮНЕСКО

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної військової адміністрації. 

Львівська національна опера, яка з 2000 року названа іменем співачки, до ювілею патронеси готує цикл святкових подій. Серед них – Гранд концерт за участі відомого італійського диригента, а також опера, драма та балет, що присвячені співачці, й лекція-концерт, виставка, презентація книги і навіть концерт юних музикантів.

Усі події, присвячені Соломії Крушельницькій, триватимуть у Львівській національній опері з 23 вересня по 2 жовтня.

Власне, в самий день 150-річчя Соломії Крушельницької на сцені Львівської національної опери відбудеться Гранд-концерт “Соломія. Brava!”. Серед виконавців – запрошені співаки та співачки з усіх оперних театрів України, солісти, хор й оркестр Львівської національної опери і запрошений зірковий диригент – італієць Альберто Веронезі. Маестро співпрацював з оперними театрами та симфонічними оркестрами Італії, Австрії, Німеччини, Бельгії, США та ін., а на львівській сцені виступатиме вперше.

Впродовж святкування ювілею Соломії Крушельницької можна буде більше дізнатися про її життя і творчість, зокрема, цьому буде присвячена виставка на першому балконі театру “Історія тріумфу”, відкриття якої відбудеться у день уродин, а також на лекції-концерті “Відома та невідома Крушельницька”.

Відомі твори світового мистецтва –  опера “Мадам Баттерфляй” Дж. Пуччіні, балет “Повернення Баттерфляй” Дж. Пуччіні – М. Скорика, драма “Саломея” Н. Давидовської відбудуться на головній та камерній сценах театру на честь співачки.

А ще Соломія постане і на сторінках нової книги Олександра Балабка “Кімоно для Баттерфляй”, презентація якої відбудеться у Дзеркальній залі театру. 

Закриватимуть цикл ювілейних подій два концерти: італійського гітариста-віртуоза Сімоне Онніса, що виконає, зокрема, в інструментальному перекладі відомі оперні арії, а також виступ наймолодших музикантів Львова, що навчаються в музичному ліцеї імені Соломії Крушельницької, та присвятять патронесі своє виконання. 

               

Події, присвячені 150-річчю з дня народження Соломії Крушельницької у Львівській національній опері:

23 вересня, п’ятниця

17:00, Коридор першого балкону

ІСТОРІЯ ТРІУМФУ

Відкриття виставки. Дизайн – Сергій Петлюк. Куратор – Михайло Кобрин

Вхід – за квитками до театру

18:00, Глядацька зала (Онлайн трансляція)

СОЛОМІЯ. BRAVA!

Гранд-концерт світової оперної музики з репертуару Соломії Крушельницької

За участі запрошених виконавців і солістів, хору та оркестру Львівської національної опери. Диригент – Альберто Веронезі (Італія)

Квитки: https://bit.ly/3qATpyG

24 вересня, субота

14:00, Дзеркальна зала

ВІДОМА Й НЕВІДОМА КРУШЕЛЬНИЦЬКА

Лекція-концерт. У співпраці з Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької у Львові

Вхід – вільний (за запрошеннями, які можна отримати у касі театру)

16:00, Дзеркальна зала

ОЛЕКСАНДР БАЛАБКО “КІМОНО ДЛЯ БАТТЕРФЛЯЙ”

Презентація книги

Вхід – вільний (за запрошеннями, які можна отримати у касі театру)

18:00, Глядацька зала

ПОВЕРНЕННЯ БАТТЕРФЛЯЙ

Дж. Пуччіні – М. Скорик. Балет на 2 дії 

Квитки: https://bit.ly/3RYNIpX 

25 вересня, неділя

15:00, Дзеркальна зала

САЛОМЕЯ

Містична драма, присвячена Соломії Крушельницькій, за поетичним сценарієм Наталії Давидовської

Квитки: https://bit.ly/3qxsFza

18:00, Глядацька зала

МАДАМ БАТТЕРФЛЯЙ

Дж. Пуччіні. Опера на 3 дії. Запрошений тенор – Олег Злакоман (Одеса) 

Квитки: https://bit.ly/3BBfq6J

29 вересня, четвер

18:00, Дзеркальна зала

ІТАЛІЙСЬКИЙ ВЕЧІР

Концерт камерної музики. Сімоне Онніс – гітара (Італія).

За підтримки Інституту італійської культури

Квитки: https://bit.ly/3QDmWCv

2 жовтня, неділя

15:00, Дзеркальна зала

ДІТИ – СОЛОМІЇ

Концерт учнів Львівського державного музичного ліцею імені Соломії Крушельницької

Квитки незабаром з’являться у продажі.

Соломія народилася 23 вересня 1872 р. Її малою батьківщино були  Білявинці, де народилася, і село Біла на Тернопільщині, в якому зростала в сім’ї греко-католицького священика. Зацікавлення музикою в неї виявилося в ранньому дитинстві.

Згодом італійка Карлотта Вентурі це визначила так: «…геній музики опустився на її білу колиску … музи обрали її своєю виразницею, і з перших років життя все в ній було справжньою гармонією».

Крушельницька з медаллю і відзнакою закінчила Львівську консерваторію (1893 р.), вдосконалювала свою вокальну майстерність у Мілані в прославленої професорки Фаусти Креспі. Дебютувала як оперна співачка у Львові в 1893 р. в партії Леонори в «Фаворитці» Г. Доніцетті.

У 1898-1902 рр. була примадонною Варшавської Опери. Пізніше тріумфально гастролювала на кращих оперних сценах світу – в Парижі, Лондоні, Римі, Мілані, Флоренції, Берліні, Відні, Мадриді, Лісабоні, Буенос-Айресі, Санкт-Петербузі, Каїрі та в багатьох інших містах. У її репертуарі було більше півсотні партій в усіх найкращих операх італійських, німецьких, французьких, польських, австрійських, російських та інших композиторів.

 Найповажніші критики вважали співачку «незабутньою Аїдою»,  «єдиною в світі Джокондою», «найчарівнішою Чіо-Чіо-сан», «неповторною Галькою», «ідеальною Брунгільдою», «неперевершеною Саломеєю», «вражаючою Валькірією». Всесвітньо відомі диригенти Артуро Тосканіні й Леопольдо Муньйоне зауважували, що мають за честь диригувати виставами за участю Крушельницької.

Особливою сторінкою в біографії співачки були її виступи в операх Р. Ваґнера – творах, що, як відомо, потребують особливої сили голосу, витривалості й неабиякої майстерності. Рідко яка співачка могла і може похвалитися таким великим ваґнерівським репертуаром: Ельза в «Лоенґріні», Єлизавета в «Тангойзері», Брунгільда в «Валькірії» і «Загибелі богів», Валькірія в «Зіґфріді», Ізольда в «Трістані й Ізольді». Автор однієї із захоплюючих рецензій після тріумфу співачки в 1906 р. у Буенос-Айресі стверджував: «Постановки німецьких опер на сцені нашого театру … ніколи не досягали такого колосального й величного апофеозу, як у «Валькірії» в постановці Артуро Тосканіні.

Ідеальною Брунгільдою показала себе Соломія Крушельницька … одна з найкращих інтерпретаторів Ваґнера. У ролі Брунгільди … сила волі артистки, її самобутність, її драматичний талант проявляються якнайяскравіше».

Україна гордиться, що саме наша співачка сміливо взялася за порятунок опери славетного маестро Джакомо Пуччіні. Після провалу його «Мадам Баттерфляй» взимку 1904 р. в міланському «Ла Скала», саме вона відважилася заспівати партію Чіо-Чіо-сан й чудовим співом у театрі Брешії викликати любов до цього твору, тріумфально повернувши його шанувальникам опери. Вдячний і зворушений композитор на згадку про історичну подію подарував Крушельницькій свою фотографію з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

Великою була і концертна діяльність Соломії Крушельницької. Вона гастролювала в Європі й Америці – з творами багатьох композиторів різних епох і країн. І обов’язково включала до кожного свого виступу українські народні пісні та солоспіви українських композиторів.

Із 1939 р. артистка жила у Львові – в будинку, який придбала для себе і родини. Була професором вокалу у Львівській державній консерваторії (тепер – Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка). Померла 16 листопада 1952 р. і похована на Личаківському кладовищі. На її могилі здалека помітна й відразу впізнавана скульптура  «Орфей» (скульптор – Теодозія Бриж).

У Львові іменем Соломії Крушельницької названа спеціальна музична школа, вулиця і музично-меморіальний музей. Львівська національна опера, яка має також у своїй назві ім’я співачки, увічнила її пам’ять фестивалями оперного мистецтва й конкурсами оперних співаків; її скульптурні портрети встановлені у Дзеркальній залі театру та в музеї театру «Ла Скала» (Мілан, Італія). На сцені йде унікальний балет «Повернення Баттерфляй» Дж. Пуччіні – М. Скорика, створений саме для нашого театру, щоби мистецтвом музики та хореографії розповісти глядачам про творче життя великої Соломії.

А чи знаєте, що першою українкою-автомобілісткою була… неперевершена Соломія Крушельницька!

Схожі публікації

Залишити коментар